Оправдаха новозеландец за отвличане на дете в Бургас

15:06, 09 май 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативен съд-Бургас потвърди присъда на ОС Бургас, с която новозеландският гражданин Гари Ардерн е признат за невинен в това в това, че на 26.03.2011г. в гр. Бургас е отвлякъл ненавършило 18 години дете – малолетния Георги Бакалов/ тогава на 9 г./ с цел да го изведе извън границите на страната.  Детето живя  повече от  година при близките на  баща си в Нова Зеландия. През 2012 г.  с решение на съда в гр. Хънтли е върнато в България. 

Прокуратурата протестира присъдата на първа инстанция и настоява за отмяна и за постановяване на нова, с която да признае подсъдимия за виновен в извършване на вмененото му престъпление по чл.142, ал.2, т.3, предл.2 и т.7 предл.2 вр. ал.1 от НК и да му се наложи съответно наказание.

След запознаване  с всички материали по  делото, обсъждане на  доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство и в съдебната фаза пред първата инстанция и след  проверка на атакуваната присъда, Бургаският апелативен съд е направил извод, че протестът е неоснователен.

 

През лятото на 2000г. майката П. Б. пребивавала в Ирландия. Там се запознала с подсъдимия. Г. А. – гражданин на Нова Зеландия.  През ноември 2000г. двамата сключили църковен брак в Шотландия, който не бил легализиран в България. По време на съвместното им съжителство  в Нова Зеландия отношенията им се влошили,  поради което през април 2001г. П.Б. се завърнала в България.  Детето Г.Б. е  родено в Германия, притежава детски немски паспорт и през 2006 г. е придобило  българско гражданство.   През 2009 г. подсъдимият е бил уведомен от дядото Г.Б. , че има син и два пъти идвал в България, за да го види.  

Според показанията на малолетния Г.Б, той възприемал Г. А. за свой баща, имал му доверие, ежедневно общували, когато подсъдимият им гостувал в Бургас, поддържали връзка по скайп, когато мъжът се намирал в Нова Зеландия.

На 26.03. 2011 г. преди да отлети  със самолет от летището в Бургас подсъдимият го попитал дали желае да отиде с него в Нова Зеландия, на който въпрос той отговорил утвърдително. Момчето споделило за добрите битови условия, при които живял в дома на баща си, както и за посещенията си в училище в гр. Хънтли, където имал много приятели. Не е бил ограничаван и поддържал връзка с майка си и дядо си, докато е бил в Нова Зеландия 

От своя страна  дядото /Г.Б./и майката /П.Б./ единодушно  заявили,  че  Г. А. е биологичен баща на детето, макар и да не е бил вписан като такъв в акта му за раждане.  И двамата били сигурни, че спрямо него не е била упражнена принуда от подсъдимия и то не се е оплакало за насилствено качване в самолета, нито за заключване в дома в Нова Зеландия.

Свидетелката Ц. Х. твърди, че по време на паспортната проверка на Летище Бургас преди отлитането на подсъдимия с  малолетния Г.Б. от България не е забелязала нищо нередно или смущаващо в поведението им, те били напълно спокойни, нищо в държанието им не разкривало необичайна ситуация, нито сочело на престъпно посегателство на мъжа спрямо детето.

По делото няма данни за ограничаване или отнемане на възможността на момчето за свободно придвижване в пространството, по време на престоя си в Нова Зеландия. 

Липсата на поискано и дадено от майката на Г.Б., като единствен негов родител, съгласие за отвеждането му в друга страна, както и липсата на такова съгласие от друго, упълномощено от майката лице, не е достатъчна за да е налице престъплението отвличане на малолетно дете, пише в решението на съдебния състав.

По изложените съображения  въззивният съд е преценил като правилно становището на първата инстанция, според което отсъствието на упражнена принуда спрямо детето изключва престъпния характер на разгледаното деяние.

Заявеното изрично съгласие от Г.Б.  да тръгне заедно с възприемания като негов баща подсъдим и да бъде отведен от него в Нова Зеландия обосновава извода, че извършеното от подсъдимия не е престъпление.

Съдебният състав  е  приел, че протестираната оправдателна присъда е правилна, законосъобразна и обоснована и следва да бъде потвърдена изцяло.

Съдебният акт подлежи на обжалване или протестиране пред ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама