Нови решения и опити за промени по казуса "Дунарит"

15:51, 09 май 16 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С решение от 21 април Върховният административен съд (ВАС) е отменил решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която на 30 март тази година отмени искането на “Емко” да придобие компанията “Дунарит”, контролирана от Цветан Василев, докато тече съдебно дело за собствеността на продаваното дружество - собственик на завода край Русе. Това става ясно от публикувано решение на сайта на ВАС.

В тази връзка онлайн изданието "Капитал" публикува обширен анализ на произтичащите от това решение последствия. Обръща се внимание, че сега казусът отново е върнат в полето на КЗК, която трябва да се произнесе по същество.

Мнението, че КЗК е надхвърлила правомощията си в казуса и не е трябвало да се интересува от акционерните битки, е било споделено и от съдиите от ВАС: "Евентуалното бъдещо разместване в структурата на контрола на "Дунарит" не е между изискванията на закона, които следва да бъдат взети предвид от административния орган, тъй като законосъобразността на административния акт се преценява към момента на неговото издаване, а актът следва да е съобразен с удостоверените към този момент факти. Още повече че предвидената концентрация се състои в придобиване на едноличен контрол върху "Дунарит" от "Емко" чрез увеличение на капитала, а не закупуване на притежаваните акции от неговите акционери."

"Определението на ВАС е окончателно и КЗК в съответствие със ЗЗК ще възобнови производството по образуваната преписка", са обещали от регулатора на запитване на "Капитал", а по въпроса в какви срокове ще се произнесе са препратили към законовите текстове. Така и не е станало ясно обаче дали след като става въпрос за възобновяване на вече започнало производство, те започват да текат отначало или, както би било логично, продължават. Предвид че и досега не се е произнесла КЗК, явно е приела първото. А това е и доста ключово, защото, докато се чака регулаторно одобрение, битките по другите фронтове може да обезсмислят сделката.

Междувременно на 3 май в Търговския регистър е била заявена смяна на заложения кредитор на предприятието. Според представен договор за цесия от 14 март "Е.Миролио" е прехвърлила вземането си от русенския завод за 25 млн. евро (което беше придобито на свой ред след цесии, с които Миролио да си спаси част от влоговете в КТБ) на "Виафот инвестмънт България" за 19.5 млн. евро, или с около 20% дисконт.

Неизвестното до момента дружество е регистрирано преди около 2 години с капитал от 500 лв. и адрес, съвпадащ с този на администраццията на КТБ и различни дружества на Цветан Василев. Промените все още не са факт.

Онлайн изданието на "Капитал" изразява хипотезата, че Пеевски възнамерява да ползва залога над предприятието като лост за придобиване на контрол в "Дунарит". Наред с опитите за вписването и изпълнителният директор на завода Кръстю Кръстев представя документ още от юли 2015 г., с който "Е.Миролио" се съгласява да се вдигне залогът, а новият кредитор представя оттегляне на това съгласие. Като към момента със съдебни решения и двете страни са си блокирали всички вписвания досега.

Пълният анализ можете да прочетете на сайта на "Капитал".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама