Американски студенти разгледаха пристанище Варна-изток

16:03, 09 май 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двадесет и трима студенти от Морската академия на Калифорния  посетиха днес „Пристанище Варна“ ЕАД. Възпитаниците на една от най-елитните морски академии в света бяха запознати с дейността на най-голямото българско пристанище, а преди това са имали възможност да посетят Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Пред младежите, обучаващи се основно в пристанищен мениджмънт, мениджмънт във водния транспорт и политически науки, бе представена историята и дейността на пристанището, както и проектите за неговото развитие.  Студентите имаха възможност да се запознаят с работните процеси по обработка на товари, разглеждайки операциите на пристанищен терминал Варна-изток. Пред тях директорът на терминала инж. Любомир Добрев представи техническите съоръжения, с които разполага портът, а бъдещите мениджъри в американската морска индустрия имаха възможност да задават въпроси и правят нагледни съпоставки с наученото в класните стаи.

„Основните въпроси, които задаваха нашите гости, бяха свързани с вида на товарооборота ни, техниката, с която обработваме товари, както и много други, които са пряко свързани с мениджмънта на пристанищата в Република България“, коментира инж. Любомир Добрев. По думите му групата, придружавана от 11 обучаеми във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, е на обиколка в Европа, а варненското е сред първите европейски пристанища, които посещават.

Студентите са били силно впечатлени от приветливата зона за приемане на пътнически кораби и района около морска гара Варна, както и от ударния износ на зърнени товари, който се осъществява в момента през Варна-изток. В българското пристанище възпитаниците на Морската академия на Калифорния видели за първи път нагледно колаборацията между морския и железопътен транспорт при разтоварване на един от корабите в терминала, съобщиха от пресслужбата на дружеството.

При посещението си във Варна студентите са имали възможност да посетят редица културно-исторически обекти, част от тях пряко свързани с развитието на съвременното варненско пристанище, отбелязващо 110 години от създаването си на 18 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама