Продадоха за $17 млн. скулптура на Хитлер в молитвена поза

16:30, 09 май 16 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скулптура на Хитлер в молитвена поза бе продадена за колосалната сума от 17,189 милиона долара от аукционна къща „Кристис“.

Продажбата на статуята, изваяна от италианеца Маурицио Кателан, постигна световен рекорд, отбелязват световните агенции.

Провокативната творба се нарича "Той" и бе оценена предварително на 10-15 милиона долара. Изработена е от восък и смола.

Авторът на произведението е споделил, че нееднократно в обмислял да унищожи произведението си, но е променял мнението си хиляди пъти.

Предишният рекорд за статуя на италианеца - 7,9 милиона долара или над два пъти по-малко от сегашната сума - датираше от 2010 г. и представлява негова скулптура автопортрет, на която той излиза от земята.

"Художниците почти никога не са захващали с темата за Хитлер", за разлика от киното, коментира преди началото на търга Лойк Гоузър, вицепрезидент на отдела на "Кристис" за следвоенно и съвременно изкуство.

Творбата на Кателан бе продадена по време на тематична вечер на Кристис, озаглавена "Обречени на провал". В колекцията влизат още 39 произведения на съвременното и модерното изкуство, засягащи темата за търговския провал, във връзка с поемането на рискове, за да бъдат отхвърлени границите в изкуството. Те бяха оценени предварително на 59,4 милиона долара. В крайна сметка бяха продадени всички творби без една за общо 78,123 милиона долара. Шестима художници освен Кателан подобриха своя рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството. 

Продажбите вървяха трудно, но все пак всичко мина добре, обобщи Гоузър, който отговаряше за тематичната вечер - през първия ден от пролетните търгове за произведения на изкуството в Ню Йорк. Аукционите в Голямата ябълка ще продължат до 12 май. Очаква се да бъдат продадени около 1500 творби на обща стойност над 1 милиард долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама