Астрономи наблюдават пасажа на Меркурий от обсерваторията

16:31, 09 май 16 / Любопитно 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наблюдение на пасажа на планетата Меркурий започна в  14 часа на Астрономическата обсерватория на Шуменското плато.

„Меркурий  застава между Земята и Слънцето и се проектира върху диска му като една малка черна точка”, обясни на желаещите да наблюдават небесното явление шуменци  проф. Дияна Кюркчиева от Шуменски университет.  През телескопа със слънчев филтър то може да се наблюдава в продължение на 6 часа, до залеза на слънцето тази вечер в 20.15 минути.

Сред мераклиите да видят пътя на планетата бе и шестгодишният Мартин, който дойде с баща си, за да погледне през телескопа.  „За Меркурий знам, че е малка планета, която е най-близко до Слънцето”, каза Марти пред камерите на журналистите. Той обясни, че обича да му четат книжки за Космоса и всичко, свързано с астрономията му е много интересно.



Шуменската обсерватория ще отвори официално врати на 19 май, обяви проф. Кюркчиева. Планирано е астропарти на открито и  ще може да се наблюдава Луната, която ще бъде почти в пълнолуние, както и Юпитер. Планетите се виждат с много добре с телескопите. Сигналът ще бъде прожектиран на монитори, така че хората отвън ще могат да виждат небесните тела, така както и през телескопа.

Всички прояви на 19 май са под мотото „Науката посреща своите бъдещи откриватели”, допълни проф. Кюркчиева. Ще бъде подписван Меморандум между община Шумен и БАН и ще се проведе голяма ученическа конференция.

Обсерваторията в Шумен има оборудване, закупено преди 6 години, дълго време обаче учените нямаше къде да ги поставят, припомни проф. Кюркчиева. Сградата, построена по проект на ПП „Шуменско плато” с европейски средства, бе открита през есента на миналата година.

Монтирането и тестването на апаратурата обаче продължи няколко месеца и пускането на телескопите  в експлоатация се забави.

Шуменската астрономическа обсерватория е третата по големина в България след Националната на Рожен и тази в Белоградчик, където имат 60 см. телескоп.

Проф. Кюркчиева допълни, че телескопите в нашата обсерватория са три - единият е 40- сантиметров, другият е 26 см, а третият -20 см. В двата купола са поставени големите телескопи. На тях ще има професионални детектори, така, че да се получават данни.

Обсерваторията ще бъде и учебен център- ученици и студенти ще има възможност да използват наличната техника, да правят наблюдения и да изготвят проекти.

През деня обсерваторията ще посреща посетители, а нощните наблюдения ще бъдат организирани след записвания и ще се провеждат само в определени дни на месеца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама