"Каравеловци" и европейската гимназия са победители в дeветото "Русезнание"

19:56, 09 май 16 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деветото издание на традиционното състезание по „Русезнание” се проведе днес в зала „Княз Александър I” на историческия музей в крайдунавския град. юИнициативата отново бе организирана от Регионален исторически музей – Русе и Народно читалище „Гоце Делчев 2009”, като премина под патронажа на народния представител от „Патриотичен фронт” Искрен Веселинов.

Идеята за изучаването на подобен предмет в русенските училища получи подкрепа от 10 институции и организации, работещи в сферата на образованието, преди близо 10 години. Водени от убеждението, че да си русенец е чест и гордост, всички се обединиха около необходимостта малките русенчета да се запознаят със славната история на града и региона и с личностите, превърнали го в съвременен европейски център.

В проявата тази година се включиха ученици от V-и до VIII-и клас от осем училища. Участниците бяха оценявани в категориите есета и презентации от жури, включващо Искрен Веселинов, краеведа Боян Драганов, музейния педагог Магдалена Трифонова и директора на ОУ „Алеко Константинов” Юлиян Гюрчев.

Представителите на ОУ „Любен Каравелов“ заслужиха първото място в класирането в категория презентации. След тях се наредиха децата от ОУ „Васил Априлов” , а на третото място – ОУ „ Ангел Кънчев” и ОУ „ Иван Вазов”.

Най-голямата награда при есетата заслужи Рая Сотирова от СОУ по европейски езици „Свети Константин-Кирил Филосов”. С втора награда бе отличена Микаела Топалова от ОУ „Любен Каравелов”, а на трето място бяха класирани есетата на Ралица Ангелова от СОУ „Възраждане” и Йоана Николова от Семерджиево.

Всички участници в състезанието по „Русезнание” получиха грамоти, а победителите заслужиха и парични награди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама