„Групата за натиск“ в парламента иска нови законови промени за „Доклада КТБ“

20:56, 09 май 16 / Политика 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от т.н. „групата за натиск“ в парламента Мартин Димитров (РБ), Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) внасят нови поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Целта е да се изчистят неточностите и неясностите в публикувания миналата седмица доклад от международното разследване за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Ден след като докладът беше публикуван, тримата народни представители алармираха, че преводът на доклада на български език е пълен с грешки, а оригиналът му не е наличен. Те забелязаха още изключително неизгодни за българската страна условия в договора, а заданието към разследващата компания Аликс Партнърс така и не беше публикувано.

Затова Димитров, Славов и Андреев сега внасят нови промени в закона, с които целят синдиците да бъдат длъжни да публикуват доклади и договори в оригинал, а не само преведени на български език. Депутатите внасят отново и текст, който задължава постоянния синдик да публикува заданието в договора. Този текст вече беше отхвърлен веднъж от мнозинството в пленарна зала без ясни мотиви.

Така с приетите преди близо месец промени в Закона за банковата несъстоятелност временният синдик, сключил договор за международно разследване, е длъжен да публикува заданието, тоест задачите, за които е наета международна компания, а постоянният – не.

На практика промените не задължиха синдиците в КТБ да разкрият целите, които са поставили на Аликс Партнърс и един от най-важните въпроси, свързани с разследването, остана неотговорен. Все още не е ясно дали от американската компания е поискано да открие лицата, заемащи висши длъжности в България, които са замесени в източването на банката, както и дали от компанията се очаква да участва във връщането на активите.

Тези две задачи са основната причина, поради която беше ангажирана международна разследваща компания, а към момента не е ясно дали те фигурират в договора с AlixPartners Services UK LLP.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама