Излязоха имената на всички българи от досиетата "Панама"

22:00, 09 май 16 / Политика 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният консорциум на разследващите журналисти публикува цялата информация по афератадосиетата „Панама“. В нея фигурират имена на български бизнесмени, като освен семейство Баневи в списъка са още бившите собственици на Левски и ЦСКА Тодор Батков и Петър Манджуков.

В офшорната зона са участвали още бизнесменът Васил Божков и собственикът на фабрика за майонеза "Краси" Димитър Консулов. Бившият собственик на "Техномаркет" Николай Китов, както и сестра му съдружникът му - Мина Китова и Христо Кусев също са сред българите от досиетата "Панама". 

Присъства и съоснователят на фондовете за рисков капитал NEVEQ Павел Езекиев и бившят изпълнителен директор на Булбанк Чавдар Кънчев, президентът на Световната федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров и пловдивският бизнесмен Денис Бареков.

Пълният списък може да видите тук.

От днес обществеността ще може да търси информация за фирми, тръстове, фондации и фондове, включени в 21 различни юрисдикции, които водят към хора в повече от 200 страни по света, обявиха от организацията.

“Когато данните бъдат публикувани, потребителите ще могат да търсят в тях и да визуализират мрежите около хиляди офшорни субекти, включително – когато е възможно, вътрешната документация на „Мосак Фонсека“ за истинските собственици на компаниите”, посочва консорциумът.

В съобщението се подчертава, че информацията няма да съдържа лични данни, имейл кореспонденция и телефонни номера, а внимателно подбрана основна корпоративна информация, която се публикува в интерес на обществото. Базата данни ще включва и информация за дружествата, които попаднаха в разследването на офшорния бизнес от 2013 година.

Припомняме, че в писмо, публикувано във вестник "Зюддойче Цайтунг” през уикенда, разпространителят на файловете, наречен Джон Доу, осъди неравенствата по света и обвинява глобалната финансова система, че подхранва "икономическо робство".

Скандалът с разкритите около 11,5 милиона документа на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", разразил се в началото на април, показа как се използват офшорни дружества за прехвърляне на активи в непрозрачни територии с изгодна фискална политика. 

Според авторите на разследването съществуват законни начини за използване на офшорни компании и тръстове. В обръщение на консорциума на разследващите журналисти се казва, че нямат за цел да намекват или да втълпяват идеята, че хора, компании или други дружества, включени в списъка, са нарушили закона или са действали неправомерно.

„Много хора и дружества има еднакви или сходни имена. Предлагаме да се потвърди идентичността на тези юридически и физически лица, които фигурират в базата данни по техния адрес или друга идентифицираща информация“, съветват авторите на разследването.

Списъкът разкрива имената на повече от 360 000 имена и компании, стоящи зад офшорни структури. Възможно е да има дублиране на имена, тъй като данните са разкрити от източници, а не от стандартизиран регистър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама