Еврогрупата създава извънреден механизъм за допълнителна помощ на Гърция

23:38, 09 май 16 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Еврогрупата е съгласувала създаването на извънреден механизъм за допълнителна помощ за Гърция, в случай че реформите не дадат икономически резултат. Механизмът за допълнителна помощ може да бъде задействан, ако реформите в Атина не дадат достатъчен икономически резултат.

Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след края за днешното заседание на Еврогрупата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Този механизъм ще позволи да се осигури специална поддръжка на Гърция, в случай че реформите и съществуващите мерки не дадат достатъчен икономически резултат.

В този проект трябва да вземе участие и Международният валутен фонд, каза Йерун Дейселблум.

Той поясни, че Еврогрупата е одобрила приетите от Гърция реформи, което ще позволи да се завърши първият отчет по реализацията на третата програма за макрофинансова помощ за Атина.

Йерун Дейселблум каза още след заседанието на Еврогрупата, че днес тя не е приела решение за евентуално преструктуриране на гръцкия дълг, но е започнала дискусии по този проблем, предаде ТАСС.

Дискусията по този проблем ще продължи на следващата среща на Еврогрупата на 24 май, добави Йерун Дейселблум.

Той припомни обаче, че основният принцип на Еврогрупата е "Никаква подстрижка на дълга".

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис пък каза, че споразумение между кредиторите на Гърция, позволяващо продължаването на финансовата помощ в рамките на третия план за финансиране ще бъде финализирано в идните дни, предаде Франс прес.

В акуанта си в Туитър Домбровскис уточни, че това споразумение може да включва допълнителни мерки за икономии, изисквани в случай на отклонения на Атина от бюджетната дисциплина през 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама