Неочаквани комбинации на вина и мезета опитват пловдивчани в Стария град
12:06, 10 май 16 / Любопитно
25
344
Шрифт:
Очакванията са и тази година производителите да изненадат посетителите с уникални кулинарни изкушения. Сред най-атрактивните предложения на миналогодишното издание бяха охлюви с ориз, жабешки бутчета, шоколад с гъши дроб, съчетани с най-добрите вина.
Идеята на организаторите е да се създаде по-тясна връзка между производителите на кулинарни изкушения и производителите на вино и в същото време да се създаде една нова култура на консумация на виното и да се търси съчетанието между него и храната.
Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на подходящите за сезона вина на 16 водещи винопроизводителя от цялата страна. Te ще представят своите вина в комбинация с ястията на 8 ресторанта и 3 кетъринг фирми във възрожденската атмосфера на 10 емблематични места в Стария град.
Засилен интерес от страна на ресторантьорите и производителите на вино отчитат организаторите. През 2015 г. в събитието се включиха 12 производители на вино, 4 ресторанта, 3 кетъринг фирми, 3 търговски обекта, а над 5000 души посетиха фестивала. Тази година участниците вече са 32, като се очаква още по-висока посещаемост и в двата дни на дефилето.
Официалното откриване е в петък (13 май) от 18 часа на Римския стадион с концерт "В света на музиката". Духовият оркестър на Пловдив ще зарадва гостите на събитието на незабравимо музикално пътешествие.
Стартът на дегустациите ще бъде даден в събота (14 май) от 12 часа в Стария град на площада пред църква "Света Богородица" от Фолклорния ансамбъл "Тракийска младост". След това дефилето от ценители на българското вино и кухня ще потегли за приятни дегустационни срещи с винопроизводители и ресторантьори, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в Европа.
На 14 май от 21 часа в ресторант "Филипополис" ще бъдат връчени наградите на експертната комисия за "Най-умело съчетание на вино и храна" на ресторантите и винопроизводителите, спечелили в надпреварата на събитието.
Изкушените от доброто вино и качествената храна ще могат да си купят карнетки с жетони, които ще се продават пред или във всяка къща, където се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Редом с жетоните ще се продават и стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, които миналата година предизвикаха огромен интерес.
Кулинарните изкушения ще се предлагат на цени между 1 и 5 лева на всяка една от локациите.
Организаторите са амбицирани до 2019 година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, в събитието да се включат ресторантьорите от целия град.
Добави коментар