Христо Иванов: Разбих си главата в стената, за да има сега съдебна реформа

17:43, 11 май 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Счупих си главата в стената, за да продължава сега съдебната реформа. Това каза бившият правосъден министър Христо Иванов в отговор на въпрос по време на дискусия със студенти във Великотърновския униерситет "Св. Св. Кирил и Методий". На дискусията участваха още председателят на Инициативния комитет на "Правоъсъдие за всеки" Велислав Величков и преподавателя по право доц. Кристиан Таков

„Не съм сигурен дали скоро ще има друг министър, който да е готов да влиза в конфронтаци като мен. Аз си свърших работата. Сега идва време за малко по-технократска работа, малко по със съгласие, с добро. За да бъде това възможно, някой трябваше да си счупи главата, някой трябваше да си удари главата в стената“, отговори Христо Иванов на въпросадоколко министър Екатерина Захариева е продължител на идеите му за правосъдна реформа.

Според него министър Захариева се придържа към "основните жалони на реформата", които са очертали контурите на пътната карта за нея. По думите му идеите за реформа не са негови. Той каза още, че идеята за разделяне на ВСС съществува поне от 1997 г. и неведнъж е била изразявана и от самите съдии в лицето на Съюза на съдиите в България, препоръчвана е била многократно от Венецианската комисия.

„Успешна системна антикорупционна реформа е невъзможна без реформа на службите в МВР“, отговори Христо Иванов на въпрос как са обвързани реформата в правосъдието и вътрешното министерство. „За съжаление, това е тема, която не е влязла във фокуса на обществентоо внимание“, каза още той и допълни, че капацитетът за разследване на МВР е изключително малък, което по думите пречи да се провежда качествена борба с корупцията по високите етажи.

„В България обаче твърде много от корупционните схеми са видими и прокуратурата може да си свърши работата и без МВР. Реална реформа в държавността в България, не може без таква в МВР“, заяви Иванов.

След дискусията Иванов обясни на въпроси от студенти, че фигурата на зам-главен прокурор за борба с корупциято не противоречи на Конституцията , защото той би бил част от институцията прокуратура, но с тази разлика, че няма да е подчинен на главния прокурор, а на Висшия съдебен съвет, предаде „Дневник“. Според него по този начин в случаите, когато бъде замесен в някой казус първият обвинител, какъвто беше случаят с "Яневагейт", няма да се стигне до блокиране на разследването заради конфликт на интереси, а ще има законова възможност за ефективна работа.

Частта от дискусията "Съдебната реформа - А сега накъде?" , в която говори Христо Иванов може да чуете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама