Евродепутатите призовават страните членки да защитят жертвите на трафик на хора

07:19, 12 май 16 / Свят 25 186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавите членки трябва да направят повече за защита на жертвите на трафик на хора, особено жените. Те трябва да прилагат превенция, специфична за пола, както и помощ и подкрепа за жертвите. Това казват евродепутатите в резолюция, която ще се гласува в четвъртък. Текстът посочва, че законодателството на ЕС в тази сфера не се прилага правилно.

Жените и децата са особено уязвими за бандите, занимаващи се с трафик, пише в резолюцията, изготвена от британският депутата Катрин Биърдър. Децата трябва да бъдат регистрирани в момента на тяхното пристигане и включени в системите за защита на децата, се казва в текста. Според Европол през 2015 г. в ЕС са изчезнали около 10 000 непридружени деца.

Между 2010 и 2012 г. жертви на трафик на хора в ЕС са 30 000, от които 80% са жени. Децата представляват около 16% от регистрираните жертви, а момичетата – до 13%. Жените и момичетата заедно съставляват около 95% от жертвите, които са трафикирани за сексуална експлоатация, докато мнозинството от жертвите за трудова експлоатация са мъже (71%).

70% от идентифицираните жертви на трафик и 70% от заподозрените трафиканти в ЕС са граждани на ЕС. Повечето жертви на сексуална експлоатация са от Централна и Източна Европа.

Според Международната организация на труда (МОТ) приходите за организираната престъпност от трафик на хора се оценяват на около 150 млрд. долара на година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама