Изложба в Разград показва вълшебства, сътворени от децата от училището в Сейдол

07:24, 12 май 16 / Култура 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба под наслов „Детски вълшебства” бе открита в Общинския културен център. Експозицията показва вълшебства, сътворени от сръчните ръце на децата от ОУ "Виделина" в лознишкото село Сейдол. В изложбата могат да се видят изработени от децата пана с декупаж върху плат, картини и органайзери, изготвени в експериментални техники, пана от природни материали и други.

Представени са също интересни стъклописи и майсторски изработени кукли, керамични изделия.  Изложени са и пана със снимков материал от живота на училището. Всички творби са дело на децата от училището, изработени в школи и кръжоци.Част от изделията са направени в рамките на проекта „Заедно можем да творим чудеса” към ЦОИДУЕМ.

„Подреждането на изложби, с което да презентираме детския труд, творчество и красота е традиция за нас”, сподели директорът на училището Динко Христов. Той отбеляза, че изложбата ще остане в Разград до 24 май, а от 30 май ще бъде представена в Министерството на образованието и науката. Това по думите на Христов ще бъде третата изложба, която сейдолското училище ще открие в МОН.

Директорът на учебното заведение сподели, че се гордее много с изработките  на възпитаниците си.

Гости на изложбата бяха художници, представители на културни институции, учители и директори на училища, приятели на училището. Приветствие към участниците и гостите на изложбата отправи творческият секретар на групата на художниците в Разград Петко Антонов. Той пожела на добър час на изложбата, на авторите, сътворили прекрасните изделия здраве, творчески и емоционални пориви и нови изложби, а на учителите и ръководителите да поддържат този дух в децата и да ги стимулират за нови начинания.

След като гостите разгледаха изложбата имаха възможност да чуят презентация на книгата на Динко Христов „Сейдол във времето и песента”. Тя бе представена от публициста Димитър Петров. Авторът на книгата е провел 30-годишно проучване и систематизиране на паметта, информацията, на бита и народопсихологията на селото. Освен събирането на битови предмети от отминали времена, той е събрал огромен запасен материал от факти, събития, спомени, народни песни, танци, различни обичаи и обреди.

 Поздрав към присъстващите отправиха децата от училищната вокална група "Родопски звънчета".

Основно училище "Виделина" в село Сейдол е единственото училище в страната, което притежава собствена уникална база. Впечатляващо е красиво изрисуваната зала на обсерваторията. Музейната експозиция респектира със стил и богатство, несравнимо е очарованието на Етнографския комплекс и тъкачницата, където децата са изтъкали паната. Зоологическата градина е истинска атракция, а грънчарската работилница е изградена по стара технология – има кирпичена пещ с 29 вътрешни отвора. Фоайетата и коридорите на училището са превърнати в богати галерии.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама