Проверка не доказа масов мор на пчели в Балчишко

07:30, 12 май 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извършена от комисия проверка по сигнала за измрели пчели в населени места от община Балчик не е доказала масов мор.

Припомняме, че в началото на май председателят на Федерация на българските пчелари Николай Куменов съобщи за Topnovini.bg, че в района на селата село Соколово, Ляхово, Храброво и Сенокос е регистриран масов мор на пчели на 2 май. Той посочи, че са отровени са над 3000 пчелни семейства, без препитание остават около 30 семейства, а  щетите са за милиони.

Комисията е включвала представители на Областна дирекция „Земеделие”, Българска агенция по безопасност на храните, МВР, д-р Г. Мартев – общински ветеринарен лекар, сертифициран оценител от Община Балчик. Присъствал е и кметът на село Соколово Минко Попов, тъй като единственият получен сигнал за загинали пчели е от собственика на един от десетте пчелина на територията на селото – на Димитър Станчев, който е и председател на общинското пчеларско дружество.

Попов обясни, че проверката е показала, че твърденията на Станчев, че има 100% смъртност на пчелите, не отговарят на истината. Има намаление на пчелните семейства, но в рамките на 20-25 %, обясни кметът, но подчерта, че няма нито един кошер, в който смъртността да е 100 %. Освен това, няма сигнали от нито един от другите пчелари, които имат пчелини на територията на селото, макар още на 2 май, когато е получил сигнал от Станчев, кметът да е предупредил и останалите пчелари да проверят кошерите си.

Минко Попов недоумява как от Федерацията на българските пчелари информират за отровени над 3000 пчелни семейства в четири села, при условие, че на територията на цялата община те са около 600.

От Областната дирекция „Земеделие” съобщиха, че проверка се извършва в рамките на 24 часа след подаване на сигнала. В случая обаче сигналът е получен с много голямо забавяне, тъй като той е бил изпратен по пощата. Затова проверката е извършена едва в началото на тази седмица. „Нищо не можахме да установим, тъй като е минало време, а проби трябва да се вземат в рамките на 24 часа”, обясниха от ОД „Земеделие”. Извършена е проверка само на пчелина на Станчев, тъй като сигнал е подаден само от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама