Депутатите решават дали да пуснат референдума на Слави Трифонов

07:30, 12 май 16 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпросите за национален референдум които бяха предложени от екипа на „Шоуто на Слави“ влизат за разглеждане в пленарна зала. През февруари от шоуто внесоха над 673 хил. подписа с искане за провеждане на референдум.

Предложените въпроси бяха шест, но вчера правната комисия към Народното събрание не одобри въпроса за дистанционното електронно гласуване с мотивите, че вече имаше референдум по темата.Така днес депутатите ще разгледат пет от въпросите за национален референдум на „Шоуто на Слави“.

Преди по-малко от месец депутатите имаха намерение да направят промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с които да отпадне задължението референдум и избори, които са в една година да се провеждат по едно и също време. В правна комисия бе приета и поправката, с която националното допитване на „Шоуто на Слави“ щеше да се проведе в разгара на лятото.

В крайна сметка обаче намеренията на народните представители пропаднаха и референдумът на Слави Трифонов ще се проведе заедно с изборите за държавен глава идната есен.

Ето петте въпроса, които останаха:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

5. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама