Осъдиха палестинец, представил се за сириец и преминал нелегално границата

08:00, 12 май 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Палестинец, който преминал нелегално границата, излъгал българските власти, че е сириец и е бил изгонен от България, бе осъден и от окръжните магистрати в Хасково. Първоначално състав на Районен съд Свиленград е постановил 5 месеца затвор при строг режим и глоба от 200 лв. Сега 3-членен съдебен състав окончателното потвърди решението.

Арабинът бил задържан на 13 август миналата година в района на 310 гранична пирамида в землището на Капитан Андреево заедно с още 25 души. Мъжът, който е учил медицина в България твърди, че тогава е подал молба  за закрила от нашите власти. По думите му, тя била анулирана от служител на граничното поделение, но той нямал такива правомощия.

Казва още, че не е престъпник, че бяга от войната и че е дошъл в България, защото тук има 3 деца. Разследващите установили, че понеже не може да влезе в България законно, той се свързал с каналджии в Турция и се представил за бежанец. Обяснил, че е сириец, но след снемане на пръстовите отпечатъци била установена самоличността на подсъдимия.

Изяснило се и че нашите власти преди години са му отказали статут на бежанец. Съдиите в Хасково отбелязват още, че, пристигайки в Турция вече е бил в сигурна държава, в която не се водят военни действия. Там той е трябвало да направи искане за предоставяне на статут на бежанец. За България той не е бежанец, а е в най-мекия случай мигрант.

От доказателствата става ясно, че чужденецът на 2 пъти е бил осъждан за нелегално преминаване на границата.

Присъдата е окончателна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама