Бацата влезе в Топ 15 на хотелиерите по Черноморието

10:22, 12 май 16 25 9828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият борец и охранител Христо Асенов, познат на варненци с прякора си от силовото му минало – Бацата, влезе в класация на 15-те най-големи хотелиери по българското Черноморие, пише „Капитал“. Според  изданието той развива собствена верига – HVD, а хотелската му база разполага с 954 стаи, но името му най-често остава в сянка. От мениджмънта на компаниите му отказват да дадат информация за това как Асенов е влязъл в бизнеса и какви са бизнес стратегиите му в туризма.

Наличната информация в медиите показва, че роденият на 26 август 1961 г. в с. Вълчи дол Асенов започва спортна кариера в борбата. Бившият охранител бил изключително близък с президента на „Мултигруп“ Илия Павлов. Медиите през годините го свързват още и със структурите на ВИС във Варна и с Георги Илиев. През 1997 г. във варненското кафене "Кристал" срещу Бацата има опит за покушение, като той е прострелян с пистолет в тила.

После Асенов заминава в чужбина, където живее и към момента. Вече в едни по-модерни времена Асенов развива собствена марка HVD. Един от хотелите му HVD Hotel Miramar в Обзор се нарежда на първа линия редом с този на Валентин Златев и на Веселин Данев. В групата му влиза и HVD Hotel Viva на Златни пясъци, който е бившият "Копривщица", както и един в Слънчев бряг - HVD Hotel Bor. В Топ 15 на морските хотелиери Бацата заема 11-о място.

От мениджмънта на веригата HVD потвърдиха, че Христо Асенов работи по подготовката на хотел в Германия. Българските хотели са в дружествата "Турист инвестмънт", "Вива клуб" и "Бор инвест 1". Първите две се управляват от Виолета и Христо Асенови, а едноличен собственик на капитала е Аsortis Limited, регистрирано във Великобритания. При "Бор инвест 1", управител е Асенов, а собствеността е поделена между Христо Димитров Асенов и Даниел Христов Димитров, който е роден през 1980 г.

Трети в списъка на хотелиерите с 3000 стаи

се нарежда управляваната от Веселин Данев "Сигма кепитъл". Регистрираното през 2002 г. в Люксембург инвестиционно дружество е създадено с цел да е собственик на хотели по българското море. Основните акционери по това време са д-р Дмитрий Зимин, създател на руския мобилен оператор "Вимпелком", исландецът Тор Бьорголфсон (в миналото собственик на "Актавис", БТК, акционер в СИБанк) и бившият акционер в "Мобилтел" Мартин Шлаф. В ръководството на фонда са Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, и Веселин Данев. Сега в дружеството са само Зимин с 83% и Веселин Данев с остатъка.

Инвестиционната компания има три хотела в Несебър и по един в Обзор, Златни пясъци и Слънчев бряг, разпределени в 4 дружества. От отчетите на четирите компании се вижда, че хотелският бизнес прави общо приходи на година от 58.2 млн. лв. От самото начало стратегията на Веселин Данев и на "Сигма Кепитъл" е хотелите да са брандирани и да се управляват от мениджърска компания. През първите две години от съществуването си Grand Hotel Hermitage е част от веригата Kempinski, като сега Данев казва, че Златни пясъци не е Кемпински дестинация. Всичките хотели сега под чужди брандове Sol и Melia на компанията Melia Hotels International и бранда Iberostar. Хотелът на Златни пясъци Melia Grand Hermitage (5 звезди) е вероятно и с най-висока цена на стая по българското море.

Пети в класацията е Григор Фиданов,

който разполага с обща база от 1500 стаи. Фиданов има ясна концепция за хотелския си бизнес. Той е концентриран само в Златни пясъци, с четири звезди и е насочен към търсещите семейна почивка и all inclusive на високо ниво (каквито са и обектите на "Сигма" и Златев), като идеята на собственика е да се конкурира с турския продукт и да налага българската си марка Grifid. Фиданов разказва, че е в туризма отдавна, като от 1993 г. е бил в мениджмънта на "Слънчев ден", после е бил и в ръководството на "Златни пясъци". След това създава частната си фирма "Хотелско мениджърска компания", учредена в края на 1999 г. Известно време компанията се занимава с управление на хотели в Златни пясъци и Слънчев бряг.

Първият собствен обект става факт през 2001 г. Това е "Арабела", като Фиданов решава да развива бизнеса си под собствена марка - Grifid. През 2005 г. се появява и вторият - "Болеро". Пет години по-късно прави първа покупка - на хотел "Морско око", който е преименуван на "Вистамар", а през 2013 г. напълно обновен е "Метропол", закупен от "Златни пясъци". Хотелите "Арабела", "Вистамар" и "Метропол" са в дружеството "Хотелско мениджърска компания". Хотел "Болеро" пък се управлява от дружеството "Грифид холи". Извън хотелиерския бизнес Фиданов управлява и компанията "Технокар", която е представител на автомобилите Hundai.

Този март Фиданов сключи първата едра покупка по морето от години, като дружеството му "Хотелско мениджърска компания", закупи двата хотела, свързани помежду си с топла връзка "Обзор" и "Изгрев", намиращи се на първа линия пак в курорта Златни пясъци. Сделката беше за 31 млн. лв. Продавачът е "Хермес тур", представлявано от Георги Щерев и Красимир Илиев. Двата хотела ще работят това лято под бранда Sentido, ще претърпят реконструкция и ще преминат под марката Grifid.

Наследството на "Мултигруп" -

"Гранд хотел Варна" в Св. св. Константин и Елена, "Парадайз бийч" в Свети Влас и "Хотел интернационал" в Златни пясъци, обединени под бранда Bt collection, се управляват от мениджмънт компанията "Би Ти девелопмент сървисиз". Някога част от активите на "Мултигруп" на Илия Павлов, днес собствеността на хотелите е разделена между наследниците му и мениджмънта, излъчен от група инвеститори, сред които Бояна Попова.

Групата, която сега има в морските си обекти 1443 стаи, се заражда по линия на приватизацията. "Мултигруп" сключи една от първите приватизационни сделки в сектора, като купи туроператорска фирма, наследила марката "Балкантурист", а през 1995 г. холдингът придоби 49% от капитала на "Гранд хотел Варна". През 2001 г.  потел „Интернационал" в Златни пясъци мина под контрола на групата, година по-късно там влезе и бившата резиденция "Перла", в близост до Приморско, а на терен от завод беше изградено на зелено и ваканционно селище "Парадайз бийч".

Скоро обаче "Балкантурист" може да намали броя на леглата си по Черноморието, тъй като в момента тече процес на продажба на "Парадайз бийч". Това беше потвърдено от "Би Ти девелопмент сървисиз", но без детайли по сделката, тъй като все още не е приключена.

В СПА комплекс "Гранд хотел Варна" пък групата инвестира в обновяване. Комплексът се състои от 4 хотела, като петият - "Рубин", е затворен за реконструкция и ще заработи отново през лятото на 2018 г. "Стартирахме с хотел "Рубин" и в рамките на следващите 3 години ще обновим целия комплекс, като ще запазим уникалния парк и зеленина и ще облагородим крайбрежната ивица. Става дума за огромна инвестиция от около 50 млн. евро", обяснява Десислава Кинова, директор "Продажби и управление на приходите" в "Би Ти девелопмент сървисиз". Гостите на комплекса са главно семейства, като от "Би Ти девелопмент сървисиз" допълват, че имат и значителен сегмент корпоративни клиенти за конферентни събития. С най-голям ръст в частта мероприятия и събития обаче е хотел "Интернационал & Тауър суитс". "Негов основен пазар е България, тъй като е отворен целогодишно. "Интернационал" предлага най-големия конгресен и конферентен център, в хотелски комплекс в България с капацитет до 1400 души", обясняват от "Би Ти девелопмент сървисиз".

Девето място с около 1200 стаи по морето

заемат хотелите, менажирани от "Св. св. Константин и Елена холдинг ", свързани с „Химимпорт“ и варненската групировка ТИМ.  Впоследствие "Химимпорт" индиректно придоби и два от хотелите на фалиралата туристическа компания "Алма тур" - "Атлас" в Златни пясъци и "Астера Банско" в ски курорта (новото име на хотел "Тамплиер"). Двата имота бяха придобити от дъщерни компании на холдинга - "МС фуд Варна" и "Канисто-Мати", които погасиха висящите задължения на "Алма тур" към Уникредит Булбанк, ЦКБ и авиокомпанията "България ер". Въпросните 1200 стаи по морето са разпределени в пет хотела: два в Златни пясъци и по един в комплекса "Св. св. Константин и Елена", Слънчев бряг и Равда. Петте хотела са в пет различни дружества, дъщерни или свързани с холдинга. Броят на хотелите по черноморските курорти, които са към холдинга, е двойно по голям, но пет от тях, намиращи се в комплекса "Св. св. Константин и Елена", са отдадени под наем и се менажират от други компании. Холдингът инвестира и в жилищните комплекси от затворен тип "Есенсия" и "Хармония". Отделно групата има и хотели в Банско, Пазарджик, Бургас, Варна.

Свил се е хотелиерският бизнес на Славчо Христов,

собственик на митичния ресторант "Олимп", където се събираха силните на деня, беше един от фаворитите по време на управлението на Иван Костов. При въпросното управление той влезе в "Златни пясъци" АД, след като през 2000 г. консорциум от РМД "Златни", C&N Touristic AG и "Агрима" АД закупи 76% от акциите от капитала на "Златни пясъци" АД.

Години по-късно общата бройка на хотелските му стаи е 664. При приватизацията на "Златни пясъци" АД в активите му има 6 хотела. Сега от тях работят само два, а инфраструктурното дружество се занимава основно с комуналните услуги в комплекса, като отговаря за електроразпределението, ВиК и поддържането на алеите. Работещите хотели са бившият "Родина", реконструиран напълно през 2003 и 2004 г., който сега разполага с 5 звезди и работи под новото си име "Адмирал", и "Морско око гардън".

Един от приватизираните хотели "Метропол" е купен от Григор Фиданов, който има сериозно присъствие на Златни пясъци. От бранша обясняват, че хотелите "Иглика" и "Златна котва" стават апарт комплекси, а "Морско око бийч" беше съборен през 2008 г. От сайта на "Златни пясъци" е видно, че работи и трети хотел - "София". Той е в дружеството "София Златни пясъци" АД и се представлява (най-вероятно) от съпругата и сина на Славчо Христов - Данислава и Чавдар. Акции в компанията има "Златни пясъци" АД, а мажоритарен собственик е Mediterranean Boutique Hotels, регистрирано на Сейшелите.

Не е особено слънчев в момента морският бизнес на Георги Гергов,

който в края на 1999 г. приватизира 55% от капитала на курортния комплекс „Слънчев ден“ срещу 8 млн. лв. Купувач бе фирмата "Ем Ем консулт". Финансирането на сделката стана чрез заем от Росексимбанк, която по това време е собственост на кумеца на Гергов Емил Кюлев. По-късно курортът мина изцяло под контрола на пловдивския бизнесмен. Мажоритарен акционер в "Слънчев ден" е дружеството "Съни тур", където едноличен собственик е Георги Гергов.

През пролетта на миналата година "Слънчев ден" влезе в полезрението на медиите, след като там се срути хотелът "Вероника". При инцидента загинаха четирима работници. После стана ясно, че до това се е стигнало след няколко груби нарушения. За обекта разрешителното е предвиждало реконструкция, а не събаряне. Дейността е трябвало да стане с машини, а не с хора. Работещите на обекта не са имали договори и са били там въпреки разпореждането за спиране на разрушаването.

Като цяло от 1260 легла хотелският бизнес на Гергов на морето се е свил наполовина до 332 стаи. Към момента на приватизационната сделка комплексът разполага с четири хотела - "Палас", "Марина", "Мираж" и въпросния "Вероника". Сега работят само два от хотелите - "Палас" (145 стаи) и "Марина" (187 стаи), като според представители на пазара накрая щял да остане само "Палас". На мястото на останалите два трябва да се появят апарт комплекси, от които има по-бърза възвръщаемост на инвестициите. От мениджмънта на компанията обясниха, че те са на етап груб строеж и би трябвало да са готови на 30 май догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама