Прокурори засаждат 200 фиданки на Витоша

10:35, 12 май 16 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
40 прокурори от цялата страна ще засадят 200 фиданки в местността „Офелиите“ на Витоша. Залесяването е съобразено с лесоустройствения план на планината. То ще се извърши съвместно с експерти от Изпълнителната агенция по горите в събота, 14 май, съобщиха от Асоциацията на прокурорите в България.

"С тази акция бихме искали да покажем личната си ангажираност към природата и нейното опазване и да насочим вниманието към делата, свързани с престъпленията срещу нея. Личният пример е най-сериозният аргумент в нашата работа“, каза председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов.

Инициативата е част от проекта „Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда”. Като конкретен резултат от проекта ще бъде разпространено помагало за разследване на престъпленията срещу околната среда сред всички прокурори в страната. Подготвят се и конкретни експертни предложения за усъвършенстване на нормативната уредба, която урежда наказателното преследване на престъпленията от този тип. Те ще бъдат представени на кръгла маса през месец юни за публично обсъждане.

Национална мрежа от 58 обучени и добре подготвени прокурори работят по въпроси, които са свързани с екологичните престъпления като замърсяване на водата, почвата, въздуха, бракониерство, нарушаване на биоразнообразието и злоупотреба със защитени зони. На прокурорите в България е предоставен достъп до онлайн база данни на национални, европейски и международни практики за улесняване на работата им.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама