Поповчанка стана библиотекар на годината

10:41, 12 май 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антоанета Йорданова от Попово спечели наградата за библиотекар на годината на  Българската библиотечно-информационна асоциация. Антонова, която е библиотекар при Основно училище  „Любен Каравелов“ в Попово, получи приза си по време на годишната церемония на Асоциацията, с която организацията даде старт на националната библиотечна седмица.

Наградите бяха връчени от Марикен ван Меер от Градската библиотека в Утрехт, Марияна Нешева от Министерството на образованието и науката, проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека, Ирина Гъркова – посланик на библиотеките и член на Обществения съвет на фондация „Глобални библиотеки – България” и Снежана Янева – председател на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Това, с което заслужи наградата Антоанета Йорданова е участието й в екипа, създал училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността за настоящата учебна година, както и реализираните през 2015 година инициативи - „Чети с мен“, първата буккросинг зона в област Търговище, участието на учениците в конкурса „Бисерче вълшебно“, в който те заемат първо в страната по брой гласували.

Антоанета Йорданова организира изложба „Пясъчни рисунки“ в Столична библиотека и уъркшоп в Детския отдел по случай Деня на детската книга. През 2015 г. училищният отбор на кибер скаутите под нейно ръководство заема първо място в националното състезание, организирано от Центъра за безопасен интернет.

За библиотека на годината беше определена тази на Бургаския свободен университет. Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките получи Слава Драганова от Библиотека „Родина” – Стара Загора. В категория „Подкрепа за библиотеките” бяха отличени академик Антон Дончев , който е дарил на Централната библиотека на Българската академия на науките сумата от 13 000 лева, с които са закупени 18 компютърни конфигурации и друго необходимо оборудване, както и депутатите Ирена Соколова и Менда Стоянова за оказаната подкрепа за исканията на библиотечната колегия и приноса им за подобряване на финансирането на Националната и регионалните библиотеки чрез повишаване на единните разходни стандарти. 

Като млад библиотекар на годината беше награден Радослав Желев, възродил училищната библиотека в СОУ „Любен Каравелов“ във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама