Парламентът пусна референдума на Слави Трифонов

11:16, 12 май 16 / Политика 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 131 гласа „за”,18 - „против" и един въздържал се депутатите приеха решение за провеждането на референдума, предложен от "Шоуто на Слави", предаде репортер на София Topnovini.bg.

След като ден по-рано народните представители на практика нарушиха закона за референдумите от ГЕРБ се поправиха и пуснаха всичките шест въпроса. Социалистите пък не потвърдиха заканата си да потърсят подкрепа, за да сезират Конституционния съд. 

Обидни квалификации, като "учиндолски шут", "палячо", "голи задни части" определиха нивото на дебата по решението за референдума в пленарната зала. Цветан Цветанов обяви още в самото начало, че са премислили и ще гласуват решението с шестте въпроса, затова няма да участват в дебата.

Сценаристът Тошко Хаджитодоров повтори, че депутатите имат възможност да покажат, че представляват народа и не са богове, императори. Той ги призова да спазят закона, който сами са приели.

Повечето изказвания бяха одобрителни за внесеното допитване, но със забележки към конкретните въпроси. Против гтласуваха основно от БСП и ДПС. 

Янаки Стоилов (БСП) предизвика колегите си, като обяви, че няма как да не бъде зачетена волята на няколкостотин хиляди души, които са подписали за допитването, но попита, ако някой има само час на седмица време да прокарва тези от телевизионния екран, какво би постигнал и какво остава, ако това се случва всяка вечер по час и още толкова за повторението му всеки ден.

„Предлагам на инициаторите – балерините да излизат с изписаните въпроси. Синкретично изкуство като в американски спектакъл”, пошегува се той. Стоилов повтори, че според БСП някои от въпросите противоречат на конституцията, но за разлика от колегите си ден по-рано не отговори  дали ще потърсят подкрепа да внесат питане до КС.

Патриотът Димитър Байракторов обяви че не е съгласен „да си размахват голите задни части", и предложи да се направи допитване с въпрос 10 000 заплата за всеки или 6 месеца задължителен отпуск.

Залата развесели Магдалена Ташева от „Атака” – в нейната партия били шокирани от въпросите за допитването, които определи „квинтесенция на политическата неграмотност, която на всичкото отгоре и противоконституционна”. Нарече многократно Слави Трифонов "учиндолски шут", "палячо", "чалгаджия" и "офшорен милионер". Тя разчете и политическите цели -  България да стане президентска република. „Гледайте Ердоган”, предупреди Ташева.

Въпросите:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

След гласуването Тошко Хаджитодоров заяви, че е доволен от решението на парламента и подчерта, че референдумът може да промени членове от Конституцията, стига да не променя формата на държавно управление. „Ужасявам се как депутати, които творят закони, не знаят какво са сътворили и не са чели Конституцията. Бройката на депутатите не е промяна на държавното управление, защото парламентът си остава парламент. Те демонстрират или некомпетентност, или страх. И в двата случая не заслужават да бъдат тук", заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама