ВСС отказаха да правят съдебна реформа “по-бързо от Октомврийската революция”

11:35, 12 май 16 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да се събере извънредно в събота, за да изготви мнение по втория пакет промени в Закона за съдебната власт. Причината за това е, че на 16 май се събира Съвета за съдебна реформа, който ще обсъди и приеме законопроекта, внесен от Министерството на правосъдието. После той ще бъде внесен в Министерски съвет, а след това и в парламента.

Неочаквано кадровиците един час обсъждаха дали трябва да сега да обменят мнения по проекта за промени на ЗСВ, дали да предложат на правосъдния министър да отложи Съвета за реформа или да се назначи извънредно заседание на пленума, за да излязат с позиция, която да представят следващата седмица.

Оказа се, че точката, която предвижда обсъждане на ЗСВ е била внесена като допълнителна точка в дневния ред, като не стана ясно от кого.

Главният прокурор Сотир Цацаров се ядоса на този факт и беше категорично против да се обсъжда реформата днес. Той заяви, че не може да изкаже в момента позиция към проекта за промени, освен за частта отнасяща се за реформа в прокуратурата, която абсолютно подкрепя.

"Не е сериозно такъв важен законопроект да се обсъжда набързо", каза той. Цацаров предложи ВСС да помоли правосъдния министър да отложи Съвета за реформа, за да могат кадровиците да изготвят мнението си. Той се оплака, че е имало малко време за подготовка. По думите му писмото, което кани ВСС да изкаже становището си за промените в ЗСВ е дошло на 9 май и две минути пред днешното заседание на пленума е разбрал, че в дневния ред има точка, която предвижда сега да се състави мнение по промените. Самите промени бяха публикувани на 5 май.

Друг негов мотив беше, че не може толкова важно нещо да се обсъди за 60 минути, поради това, че в 10:30 има заседание на съдийската колегия. Защо има заседание на съдийската колегия след пленума, като трябва да бъде обратното според приетите от членовете на ВСС правила, не се разбра.

"Един път някой ще се съобрази с нас, не ние с някой", заяви Цацаров.

Кадровикът Галина Карагьозова контрира, като каза, че ВСС надценява ролята си, ако поиска отлагане на Съвета за съдебна реформа и звучи несериозно оправданието, че управляващият орган на съдебната власт не се е запознал с проекта. Чуха се и мнения, че все пак нищо не пречи и днес да се случи обсъждането или поне само част от него.

След още няколко изказвания на различни членове на ВСС, че днес мнение по ЗСВ не може да бъде съставено, Цацаров избухна като каза, че "тази реформа я правим по-бързо от октомврийската революция".

Впоследствие с 16 гласа "за" и трима против се реши, че днес няма да се обсъжда съдебната реформа и ще се изчака да бъде изготвено становище на Правната комисия на ВСС, защото членовете не са се запознали със законопроекта и не са готови да изкажат своите мнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама