Бургас си иска от държавата летището в Равнец, за да го превърне в индустриален парк

11:38, 12 май 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пълно единодушие местният парламент в Бургас гласува положително предложението на кмета Димитър Николов областният управител да поиска от Mинистерския съвет да предостави безвъзмездно терена на бившето военно летище в Равнец на Общината. Идеята е имотът, който в момента тъне в разруха, да се използва за развитие на промишлеността чрез създаване на условия за изграждане на индустриални и технологични паркове.

Общинският съвет е дал такова съгласие още през юли 2012 г., но поради формални пречки (липса на акт за държавна собственост, скица от Общинска служба по земеделие) административната процедура не е приключила. През април тази година е съставен нов Акт за публична държавна собственост. В него имотът, по решението на Общинския съвет от 2012 г., е описан под №080009. Описани са подробно и сградите, разположени в него. Това наложи отмяна на старото и вземане на ново решение с искане за предоставяне в собственост на Община Бургас, съответно, провеждане на изцяло ново административно производство.

Имотите представляват бивше летище, в управление на Министерството на отбраната, не са пригодни за земеделско ползване, същевременно са с отпаднало предназначение и в момента са неизползваеми.

От друга страна, изградената довеждаща инфраструктура и наличната транспортната обезпеченост, ги прави подходящи за развитие на производствени бази. Голямата площ, която заема бившето военно летище, позволява изграждане на производствени комплекси и привличане на стратегически инвеститори в структуроопределящи отрасли. Имотите са отдалечени от населеното място и граничат със земеделски земи, които при необходимост могат да бъдат усвоени.

И групата на БСП в местния парламент в лицето на нейния председател Евгений Мосинов, и Георги Дражев от НФСБ и СЕК се изказаха в подкрепа на това искане. Те се на мнение, че ако Общината стане собственик на терена, това може да й донесе големи доходи и ще се отворят нови работни места.

По време на заседанието стана ясно, че според договора за концесията на летището в Сарафово на 150 км от него не може да има друг действащ аеропорт. Това създава пречка летище Равнец да се използва за излитане и кацане на самолети. Затова най-вероятно неговата територия ще се използва само за производствени бази. Интерес към имота проявяват китайски инвеститори.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама