Как “Биволъ” спечели награда за журналистика, а после им я отнеха

11:54, 12 май 16 / Политика 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С пет от осем гласа жури от уважавани журналисти е присъдило на “Биволъ” голямата награда за разследваща журналистика на фондацията "Радостина Константинова" за разследванията на сайта за “Булгартабак” и Сараите на Ахмед Доган. Това съобщиха от изданието снощи в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Наградата обаче не им е била присъдена. Според “Биволъ” това е станало заради “хрантутника на Пеевски Петьо Блъсков (главен редактор на в-к “Труд” и ченгето от ДС Валери Найденов (един от основателите на в-к “24 часа”).

“На спешно събиране на Управителния съвет на фондацията, в който се поставя ултиматум, че “Биволъ” не трябва да получава наградата. Тъй като обаче решението на журито е неотменяемо, се решава тази година да не се присъжда въобще Голямата наградата. Мотивът е циничната лъжа, че статиите на “Биволъ” били анонимни и не се знаело има ли журналисти зад тях”, обясняват от изданието.

От фондацията потвърдиха пред София Topnovini.bg, че е имало решение на журито за връчване на Голямата награда на “Биволъ”, но то е отменено от Управителния съвет.

“Беше отчетено като грешка номинацията на анонимни публикации в сайта “Биволъ”, обясниха за София Topnovini.bg оттам. В съобщението за начало на приемането на номинации такова изискване обаче няма.

Въпреки това от “Биволъ” са информирали фондацията в нарочен мейл, че статиите, подписани от екипа на медията, са съавторски на Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

“Този мейл е потвърден от комисията по номинациите в лицето на Веселин Тошков”, заявиха за София Topnovini.bg от "Биволъ".

Адвокат Ина Лучева, член на Управителния съвет на фондацията, отказа да навлезе в подробности относно решението за отнемане на наградата. Тя отказа да съобщи и как е протекло гласуването, като заяви, че “решението е взето и гласуването вече няма значение”. Така за първи път фондацията не връчи Голямата награда.

“Остава открит въпросът: ‪#‎КОЙ‬ раздава журналистически награди в територията на 1XX място по свобода на словото? От друга страна пък Калоян Стоев да те награждава звучи като диария и повръщане две в едно. Жалко за колегите от журито, че са си изгубили времето. И колко унизително за тях и въобще за "журналистиката" ни. Ние бяхме убедени, че няма да бъде допуснато “Биволъ” да бъде отличен от свинско-будистката клика, особено с разследвания директно засягащи Буда-Пеевски и Доган”, пишат от "Биволъ".

И допълват: “Мафиотският тоталитаризъм е реалността в страната. Решихме въпреки това да участваме, не заради наградата, а заради колегите си идеалисти, които не можеха да допуснат, че Моделът #КОЙ диктува не само медийните политика и пазар, а и награждаването на журналистическия труд в България. Е, сега го доказахме по неопровержим начин, след като прозвънихме системата”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама