Езиковед се включва в Кирило-Методиевите дни

12:04, 12 май 16 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекция на тема „Църковнославянският език – тържествен език на културата на вярата“ ще изнесе днес във Варна доц. д-р Цветанка Янакиева от Шуменския университет. Срещата от 18 ч. е част от програмата на Кирило-Методиевите дни, които се провеждат от 11 до 24 май по инициатива на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”.

Доцент д-р Цветанка Янакиева е завършила специалност руска филология в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” през 1971 г. От 12 юли 1972 г. работи в Шуменския университет в катедра „Чужди езици“, а от 1973 г. – в катедра „Руски език“. През 1977 г. защитава дисертация по история на руския език пред Специализирания съвет по славянско езикознание на Московския университет „М.В. Ломоносов” и получава научна степен доктор по филология.

През 1996 г. получава званието доцент. Специализирала е в областта на лингвистичната палеославистика в Mосковския университет „M. В. Ломоносов”, Русия и Дебреценския университет "Л. Кошут", Унгария. Член е на Съюза на учените в България, на дружеството на русистите в България. Научноизследователските й интереси са в областта на лингвистичната палеославистика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама