Кунева не отрече Зеленогорски като възможна кандидатура за президент

12:25, 12 май 16 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много харесвам качествата на Найден Зеленогорски. Той успява не само да изгражда консенсус, но и да го поддържа. Има издръжливостта и историята зад себе си. Официална кандидатура през главата на РБ не сме правили. Но такъв тип хора са много нужни на българската политика. 

Това коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева попитана дали Найден Зеленогорски ще бъде кандидатурата за президентските избори, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Гарантирам ви, че в следващите години думата баланс и консенсус в България ще престане да има привкус на нещо нерешително. Винаги съм твърдяла, че общ кандидат на РБ за президент е най-доброто", подчерта тя. 

Кунева бе попитана и за това кой ще бъде новият социален министър, който ще заеме мястото на подалия оставка Ивайло Калфин. Тя посочи, че Томислав Дончев би бил чудесен, защото с него работела отлично. Първоначално заяви, че не може да каже конкретно кой ще бъде новият министър, но разчитала, че това ще бъде човек, който бързо и лесно ще се включи в екипа. 

"Почти на средата на мандата сме. Изборът ще бъде направен скоро. МС работи добре екипно и нямам съмнение, че който и да е новият министър на труда и социалната политика ще отчете това, което е направено и ще задвижи нещата", коментира вицепремиерът. 

За изявлението на Борисов от Лондон, че може да се изнерви от случващото се, тя заяви, че човек може да сподели емоцията си, но е много важно в момента да бъдат повече държавници. 

Образователният министър коментира и решението на Министерски съвет само студенти от 32 направления да получават стипендии, което ги подразнило и довело до заплахи за протести. В тези специалности обаче не влизала медицината. Кунева обясни, че ще покани и ректорите на медицинските университети, и студентите, за да разговаря с тях. 

"Когато говорим за приоритетни, означава, че има недостиг на кадри и там пазарът страда. Най-много средства от държавата за прием във висшите училища получават медиците. Медицинска академия има приходи и добър собствен бюджет. Ангажиментът на държавата за приема и осигуряване на средства за приетите студенти, остава. Проблемът не е с това, че студентите-медици не получават стипендии, интерес съм медицината има и то голям, проблемът обаче е, че младите лекари намират по-добри условия за реализация навън", коментира още Меглена Кунева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама