Стъргало за чесън хит на Улицата на занаятите в Хасково

13:17, 12 май 16 / Култура 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стъргало за чесън по модела на прочутата френска чинийка е сред най-оглежданото на Улицата на занаятите. От днес в продължение на 4 дни на Главната в Хасково 29 души с различни занаяти ще покажат на хасковлии изделията си. Представени са типично български занаяти - свещарство, кожухарство, ръчно изработена бижутерия, грънчарство, майстори на икони и други.

Десислава Владовска от Велико Търново за трета поредна година идва в Хасково и казва, че е доволна. Твърди, че хасковлията разбира от красотата.



Започнала да се занимава с грънчарство преди повече от 20 години. Тази година смята, че ще продаде най-много стъргало за чесън. Идеята заимствала от т.нар френска чинийка, която била използвана от времето на Наполеон.



Стъргалото, изработено от глина, е удобно не само за чесън, но и за орехи и плодове. Цената му е 4 лв.

Владовска обаче се гордее най-много с вазите за цветя, които е изработила. Най-скъпата и е 30 лв.

На въпрос дали може да се печели от стария занят, Десислава отговаря: Занаятът е за наяждане, а не за забогатяване. И допълва, че е доволна, когато излага продукцията си в големите градове, защото там „има култура”.



Майсторката е завършила специално училище за работа с глината и смята да не се отказва. В мечтите си дори вижда да си купи къща в някое село, където да работи на спокойствие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама