Международния ден на сестринството отбелязват в УМБАЛ-Плевен днес

13:18, 12 май 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За поредна година в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" отбелязват Международния ден на сестринството - 12 май, информираха от пресцентъра на здравното заведение.

Днес сестрите ще се запознаят със съвременните инфузионни системи за безопасно вливане, болничната хигиена в лечебното заведение с оглед превенцията и контрола на вътреболничните инфекции, новите технологии и лекарства.

От Университетската болница споделят, че повишените изисквания и отговорността към бъдещето само мотивират персонала, за да има доволни пациенти и удовлетворени медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и фелдшери.

"Международният ден на сестринството е празник на всички, които са избрали тежката, но хуманна професия и са превърнали своето ежедневие в борба за живот и в името на живота", сподели Главната медицинска сестра Ивайла Петкова.

Тя изказва своята благодарност на всички професионалисти по здравни грижи, които въпреки трудностите и неволите на деня, изпълняват своите професионални задължения, бдят над здравето на своите пациенти, и останаха да работят в УМБАЛ!

12 май е рожденната дата на Флорънс Найтингеил (1810-1920 г.) - основателка на модерното сестринство, определяна като една от стоте най-влиятелни жени в света.

Именно Найтингеил напълно променя представите за сестринството, които дотогава са свързани с необучени жени с лоша репутация, и превръща сестринския труд в уважавана и ценна професия. Прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война.

Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42 на 4%. Някои от въведените от нея принципи и стандарти в оказването на болнична помощ, са валидни и днес.

Днешната дата е определена за Международен ден на сестринството от Международния сестрински комитет през 1935 г. Като такъв започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г., а в България се чества от около 10 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама