Зрелищен уличен спектакъл на старта на театралния фестивал

13:31, 12 май 16 / Култура 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Италианската трупа „Паролабианка“ ще участва в откриването на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Варненци и гостите на морската столица ще видят зрелищния уличен спектакъл в 22 ч. на площад „Независимост“. Между 1 и11 юни Варна отново ще е домакин на най-мащабното театрално събитие в България.

35 заглавия включва програмата на 24-тото издание на феста. Тя обещава отново да е на високо ниво, заради което и миналата година форумът беше удостоен с престижния лейбъл „Европейски фестивал“. Мотото на новото издание е „Проекции на човешкото“. Фестивалът си поставя за цел да припомни защо се нуждаем от театър. Той извиква отново запечатани човешки истории; на сцената преминават различни образи на човека. „Това, което ни водеше при избора на спектакли, беше стремежът да удовлетворим нарасналия вкус на варненската публика. Да провокираме, доколкото можем“, каза на пресконференция артистичният директор на фестивала Цветана Манева.

Фестивалната програма почти изцяло е съставена от спектакли, които проектират нови сценични образи върху истории от различни епохи - от самото начало на европейската литература с Омир, през Шекспир, Ибсен, Метерлинк, Кафка, Дюрас до получили признание автори от по-нови времена като Станислав Стратиев, Валери Петров, Нино Харатишвили и др.

Българската селекция откроява 10 спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната. Международната селекция включва продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти на световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена. Програмата „Шоукейс“ продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в Паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи.

Две от последните и дългоочаквани премиери на сезона ще поставят началото и края на форума. Той се открива на 1 юни с новата постановка на Народния театър под режисурата на Мариус Куркински „Синята птица“ - приказна феерия от френския символист Морис Метерлинк. В спектакъла участват както звезди на Народния театър като Рени Врангова, Валентин Ганев, Биляна Петринска, така и млади и обещаващи актьори от най-новото поколение. Финалният акорд ще бъде сложен на 11 юни от изтънчения спектакъл „Корабът „Нощ“ (режисьор Стилиян Петров), продукция на новооткрития Театър „Азарян“ в НДК. В спектакъла за пръв път заедно на сцена излизат четири забележителни актриси - Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева, и се потапят в творчеството на една от най-енигматичните и оригинални писателки в съвременната френска литература - Маргьорит Дюрас.

Между първия и последния ден на фестивала неговата публика ще има възможността да премине през различни версии на театралното преживяване и форма - от уличен театър, през отличени театрални и танцови постановки, до сателитни екранни прожекции на хитови оперни и театрални продукции от Ню Йорк и Лондон.

За първи път Международният театрален фестивал и Международният музикален фестивал „Варненско лято“ прокарват мост помежду си с два съвместни проекта. Това са представянето на театралния концерт „Духът на една дива“ с режисьор Марий Росен и участието на сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова и под акомпанимента на големия пианист Людмил Ангелов. Продукцията е посветена на Полин Виардо - непозната за мнозина, но особено почитана от посветените на музиката певица и композитор от 19 в. Другата инициатива на двата фестивала е стартирането на сателитни прожекции във Варна на най-добрите постановки от афиша на Метрополитън опера в Ню Йорк. Варненската публика ще може да види звездите на една от водещите световни оперни сцени първо на 13 юни в прожекция на „Отело“ от Джузепе Верди с участието на неотразимата Соня Йончева, а на 6 септември ще бъде излъчена магнетичната постановка „Мадам Бътерфлай“ на филмовия режисьор и носител на „Оскар” Антъни Мингела („Английският пациент”). Прожекциите на Метрополитън опера от Ню Йорк ще бъдат във Фестивалния и конгресен център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама