Откриха нов завод за 15 млн. лв. в Шумен

13:32, 12 май 16 25 815 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов завод за бойлери на шуменската фирма „Теси” бе открит днес. Лентата прерязаха президентът Росен Плевнелиев, кметът на Шумен Любомир Христов и собствениците на компанията Жечко и Красен Кюркчиеви.

Водосвет отслужи Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.



„Трябва да си голям мечтател, за да тръгнеш преди 20 години от полуразрушена фабрика и да построиш най-големия завод в Европа. Защото трябва да си голям мечтател, да вдигнеш високо летвата и да си един от трите най-мощни производители на бойлери в Европа.

Но освен мечтатели, те са и големи родолюбци, защото създадоха в своето родно място над 1200 работни места и аз дойдох да им стисна ръката и да им благодаря за това”, каза в речта си президентът Росен Плевнелиев.



Той  пожела повече български предприемачи да се запалят от примера на братята Жечко и Красен Кюркчиеви, да вдигнат високо летвата и да инвестират в модерни технологии.

„Регионите стават силни по начина по който виждаме днес, няма по-ярка демонстрация на възможностите на българските региони да произвеждат на европейско ниво, да търгуват с целия свят, да бъдат атрактивни за инвестиции от тази най-модерна европейска фабрика, която откриваме днес в Шумен”, допълни президентът Плевнелиев.



По думите му, много често се оплакваме, че всичко се случва в София, но вече се случва една много благородна конкуренция между българските региони .

„Виждаме нови фабрики в Пловдивския регион, в Шумен и около Габрово и Севлиево.Всичко това е ярко доказателство, че бъдещето на България е в регионите, те трябва да се подкрепят. До тях трябва да стигне качествена инфраструктура, по-близо до тях трябва да бъдат университетите, трябва да се помогне на професионалните училища и гимназии, за да може младите да видят перспектива да останат и с добро образование да намерят качествена, добре платена работа в своите работни места”, посочи Росен Плевнелиев.

Предприемачите Красен и Жечко Кюркчиеви припомниха как са започнали бизнеса си и благодариха на екипа на компанията.  



„Имаме смели планове за развитието на нашите производства и като погледна наоколо изпитвам силно удовлетворение от новите ни високотехнологични мощности, но истинска емоция чувствам тогава, когато виждам екипа на „Теси”, каза Жечко Кюркчиев и цитира мисълта на Хенри Форд –„ Да се появи идея е началото, да останем заедно в реализирането й,  е напредък, а да продължим да работим и да планираме заедно, е успех”.



Кметът Любомир Христов оцени откриването на новия завод като много добра новина за Шумен и шуменци. По думите му, бизнесът в Шумен има добри условия да се развива и градът ще очаква и други инвеститори.

С инвестицията от 15 млн. лв., поделението за уреди "Теси” се удвоява и ще може да произвежда над 1 млн. бойлера годишно.



Новото предприятие е на шест хиляди квадратни метра застроена площ, от поточните линии ще излизат 550 хил. електрически бойлера годишно. 80 души започват работа в новата фабрика.

По данни на дружеството, "Теси" е лидер на българския пазар в производството на ел. бойлери (който се оценява на около 200 хил. годишно) с 40% пазарен дял.



В последните 10 години в "Теси" са направени инвестиции за 55 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама