Лиляна Павлова: Разплатените средства по ОП „Регионално развитие” са 103% от договореното финансиране

13:56, 12 май 16 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велико Търново е домакин на заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Работната среща бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

Павлова направи кратък обзор на реализацията на проектите по оперативна програма „Регионално развитие”.  Министърът подчерта, че благодарение на допълнителните дейности,  разплатените средства по ОП „Регионално развитие” са в размер на 103% от договореното финансиране, а успешно са сертифицирани 95% от дейностите.  

По думите на Павлова, в цяла България са инвестирани над 400 милиона лева в подобряване на градската среда, близо половин милиард лева в подобряване на градския транспорт, над 1000 сгради на училища, университети, детски градини и ясли са били обновени, а над 200 са новите пожарни автомобили. 145 туристически обекта и атракции са получили финансиране в изтеклия планов период, а над 100 милиона лева са вложени в извеждането на децата в риск от домовете.

„Новата програма „Региони в растеж” разширява партньорството с общините. Всички междинни звена са одобрени, както и 29 от общо 39 инвестиционни програми. Целта ни вече не е само да подобряваме градската среда, но и да стимулираме ръста на брутния вътрешен продукти и създаването на нови работни места. Приносът на проектите по ОП „Регионално развитие” в повишаването на БВП е близо 1%”, обясни Лиляна Павлова.

За финал регионалният министър обяви, че 75% от възможностите за кандидатстване и финансиране на дейности по ОП „Региони в растеж” вече са отворени за бенефициантите, а до края на годината тази стойност ще достигне 90%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама