Плевнелиев: Втори референдум по един и същ въпрос в рамките на година е нелогичен

14:07, 12 май 16 / Политика 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За мен повече от необяснимо, че след като преди година направихме референдум с масово участие на българските граждани, днес Народното събрание с лека ръка допусна още веднъж да се зададе въпроса за електронното гласуване. Така президентът Росен Плевнелиев коментира в Шумен днешното решение на парламента да се разреши референдум по всички 6 въпроса, предложени от Слави Трифонов.

"Няма да скрия своето притеснение от днешния дебат в Народното събрание. За мен е необяснимо, че народните представители с лека ръка вчера говориха за противоконституционност на някои от въпросите, днес обаче не стана и дума за това, просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха на някоя друга институция", посочи Плевнелиев.

Според него тези действия не помагат на пряката демокрация в България, напротив – поставят я под въпрос. "Колко пъти трябва питаме българския народ по един и същ въпрос. За мен има много въпроси относно това, което се случи днес в НС, ще мислим много в президентската институция и в много скоро ще направя изявление към народа какви ще бъдат моите действие. В следващите часове и дни като държавен ще взема своето отговорно решение по този въпрос", каза още президентът.

Той коментира и темата с наложеното от него вето на Изборния кодекс.

"Ще чуя и ще анализирам много точно аргументите на народните представители. Искрено се надявам да разберат, че моето вето е позитивно, то е градивно. Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи в публичното пространство, дори и без съответната фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат за гласуването на българите в чужбина, но реалното действие и резултат е по-скоро в обратната посока", отбеляза Росен Плевнелиев.

Той призова народните представители да се отнесат сериозно към темата за изборните права на българските граждани и да дадат решение.

"Разбира се, за мен е важен не просто самия акт дали ще има или няма да има вето, за мен по-важни са аргументите. Искам да чуя как в НС искат да помогнат на българите в чужбина да гласуват облекчено, да има помогнат, а не да ги ограничават. Очаквам такъв дебат", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама