Сенатът на Бразилия отсрани Дилма Русеф от власт

14:23, 12 май 16 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сенатът на Бразилия отстрани за срок от 6 месеца президента Дилма Русеф, за да бъде съдена по обвинение, че е нарушила бюджетни закони на страната.

5 от общо 81 членове на бразилския Сенат (и 77 присъстващи) гласуваха за отстраняване от власт президента, предадоха световните агенции. Само 22 сенатори подкрепиха Русеф.

Докато трае отстраняването й от власт политическата фигура от български произход ще бъде заместена от вицепрезидента Мишел Тремер. За период не по-дълъг от 180 дни сенаторите трябва да проучат обвиненията, повдигнати към Русеф от инициаторите на процеса на импийчмънт на президентката. Ако в крайна сметка Сенатът не се съгласи с тези аргументи, Русеф ще бъде възстановена на поста. В противен случай Темер ще остане и.д. президент до изборите през 2018 г.

дебатите в Сената и гласуването продължиха близо 20 часа и сложиха край на над 13-годишното управление на Работническата партия.

В столицата Бразилия избухнаха сблъсъци между полицията и демонстранти, излезли по улиците в защита на Русеф. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да усмирят тълпата.

Дилма Русеф е обвинявана, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. Миналата седмица тя беше замесена и в корупционния скандал с "Петробрас", тъй като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама