Фандъкова подкрепи идеята за забрана на бурки и маски

14:59, 12 май 16 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният кмет Йорданка Фандъкова застана зад предложението групата на „Патриоти за София“ да бъде наложена забрана на носенето на бурки, маски и шалове, прикриващи лицето. Пред София Topnovini.bg кметът обясни, че приема „много сериозно“ всички въпроси, които касаят сигурността на софиянци.

В началото на седмицата общинските съветници от ВМРО и „Атака“ внесоха в общината искане за промяна в наредбата за сигурността в столицата, която да забрани използването на всякакви атрибути за прикриване на лицето на обществени места. Патриотите подчертаха, че искането не е на „религиозна основа“ и не засяга само жените, които носят бурки.

„В момента се разработва нова наредба за обществения ред в София. Свикана е работна група от експерти и съветници, която ще обсъди и ще заложи всички възможни мерки, които да осигурят по-голяма сигурност за софиянци“, каза Фандъкова.

Ако забраната влезе в сила, тя ще засегне футболните агитки, чиито членове често крият лицата си зад шалове. Ще обхване и хората, които решат да сложат маски по време на протест или други обществени демонстрации.

„Затова трябва внимателно да се обсъди предложението, за да няма недоволство в обществото. За да бъде гарантирана сигурността, при всички случаи е добре лицата на хората да бъдат открити. В същото време, разбира се, не можем да изпадаме и в такива ситуации, в които при празници и детски представления да се включват тези ограничения“, каза още кметът на София.

Крайното решение за забраната обаче трябва да вземе Столичният общински съвет. Очаква се предложението да влезе за обсъждане в постоянните общински комисии в края на май. Ако становището на общинарите е положително, глобите за нарушители ще варират между 200 и 1200 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама