Полската гражданска организация КОД: Време е да се създаде Европейска протестна мрежа

15:03, 12 май 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Може би е дошло времето да бъде създадена Европейска протестна мрежа, казаха от гражданската организация „Комитет за защита на демокрацията“, известна в Полша като КОД. Членове на организацията са на обиколка в Европа, с която целят да потърсят подкрепа и да споделят идеи с други протестни движения от страните на Стария континент.

Представители на КОД разказаха за протестите в Полша срещу политиките на правителството, което те считат, че не зачита демократичните принципи и свъременни ценности. Визитата им в София се осъществява с подкрепата на европейските „Зелени“. На пресконференция в столицата говориха Ярослав Мачиняк, Александра Гоздик и Артур Шаревски от Инициативния комитет на КОД, които заедно със своите съмишленици успяха да съберат близо четвърт милион души, които в събота излязоха на протест срещу правителството по улиците на Варшава. Това бе и една от най-големите демонстрации в Полша след падането на комунизма през 1989 година. Хиляди поляци излязоха по улиците на столицата, за да изразят недоволството си от политиката на консервативното правителство, която според тях е антидемократична и вреди на позицията на Полша в Европейския съюз.



„Събирането на 240 хиляди души не става за ден-два. Това ни костваше доста време, както и подготовката на представянето на онова, за което се борим вече 6 месеца. Това е един процес на вълнообразно нарастване“, каза пред Topnovini.bg Ярослав Марчиняк. В момента членовете на движението се занимават с редица дейности, сред които организирането и подготвянето на т.нар. граждански апел, подобен на референдума за електронното гласуване у нас, в защита на Конституционния съд, ако правителството не осъществи промени и не започне да действа по начина, по който поляците очакват да го правят. В момента тече и образователна кампания за гражданите, целяща те да разберат как действат законите, какви са техните права и как те могат да ги отстояват. От КОД подготвят и мащабна антиправителствена демонстрация на 4 юни, която е на т.нар. Ден на свободата, когато са и първите избори след падането на правителството.

„Искаме да споделим опита си с други протестни движения. Първо бяхме в Германия, сега сме в България и ни предстои да посетим Австрия, Великобритания и Молдова. Правим тази обиколка с подкрепата на „Европейските зелени“. За нас е важно да споделим опита си и да видим как се случват нещата в Европа“, каза Ярослав Мачиняк.

„За нас най-важни са демокрацията и отстояването на конституционните ни права, които правителството подкопава. Искаме да останем в Евросъюза, защото искаме да отстояваме нашите права“, каза Александа Гоздик от КОД.

На въпрос на Topnovini.bg какво следва след европейската обиколка на КОД Ярослав Марчиняк каза, че на първо място и най-важно за тях е да се видят със своите съмишленици в Европа в рамките на този тур, от който България е втора страна. След това ще бъде направен доклад, от който ще извлекат поуки, които ще бъдат представени пред обществеността. „След посещението ни в Германия получихме обещание от зам.-председателя на Бундестага, че когато техни представители идват в Полша ще се срещат и с КОД“, каза още Марчиняк.

На пресконференцията в София присъстваха и екологът и политик Борислав Сандов, съучедител на партия „Зелените“, както и Георги Илиев от „Протестна мрежа“.

Според Борислав Сандов вече се наблюдава ефектът от масовите демонстрации в Полша. Полското правителство е започнало да дава заден ход по предложенията за териториалното увеличение на провинциите в страната от 16 на 19, както и за забрана на абортите, които са сред основните цели на КОД. „Управляващите, стъпвайки на религиозни принципи, водят консервативна и изолационна политика“, каза Сандов.

„Има много общо между полската организация „Комитет за защитата на демокрацията“. КОД вървят по нашите стъпки. Демонстрациите, които организират са породени от възмущение, от това което прави правителството. Обиколките които правят показват как действат протестните движения по света. И те се самофинансират като нас и са твърдо решени да не се превръщат в политическа партия, но нямат против, ако политици поискат да станат част от тях“, заяви Георги Илиев от „Протестна мрежа“.

Всички масови демонстрации в Полша през последните месеци се организират в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, но получават подкрепа и от вестници и телевизии, които отразяват всеки протест, организиран от КОД в Полша. Така описват технологията на организране на протести от организацията. „В днешно време споделянето на опит е много по-лесно, именно благодарение на социалните медии. Показателно е, че през 2016 година 240 хиляди души се събират на протест, а социалните мрежи дават възможност за една добра координация“, каза Борислав Сандов.

КОД е създадена през ноември, малко след като партията Право и Справедливост пое властта и предприе стъпки, довели до намаляване на правомощията на Конституционния съд. Тези действия на правителството бяха разкритикувани от ЕС и Съвета на Европа - правозащитна организация, според която правителството във Варшава подкопава върховенството на закона като централизира властта. Оттогава организацията за защита на гражданските права организира множествоантиправителствени демонстрации.

На 4 юни КОД организира голяма антиправителствена демонстрация във Варшава, а по същото време в София ще се състои протест на солидарност към протестиращите в полската столица. „Сигурни сме, че такива протести ще има и на други места по света. Има голяма полска диспора в Германия и Великобритания, част от хората там са и членове на КОД. Имаме информация, че ще има демонстрация и в Токио, както имаше протести на солидарност и в Лондон, Хамбург и Брюксел“, каза Ярослав Мачиняк от КОД. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама