Изискването за изрично авторство не бе в критериите, казват от журито на фондация “Радостина Константинова”

15:41, 12 май 16 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журито на тазгодишните награди на фондация “Радостина Константинова” разпрати писмо, с което остро възразява срещу решението на Управителния съвет да не връчи Голямата награда на “Биволъ”.

Както София Topnovini.bg писа, журито реши да присъди приза на сайта за разследваща журналистика, но на спешно заседание Управителният съвет решава това да не се случи. Мотивът - под материалите не стоят имената на двамата съавтори - Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

Изрично изискване материалите да бъдат подписано е нямало в критериите, потвърждават и от журито. Въпреки това Йорданов и Чобанов са уведомили писмено, че именно те са автори на номинираните материали.

“Проблемът с авторството бе детайлно коментиран при обсъждането, като сред мнозинството от членовете на журито надделя мнението, че достойнствата на двете разработки в случая натежават. Избраните материали бяха определени като най-значими сред номинираните, с най-голямо обществено въздействие”, казват от журито, изразявайки “недоумение, разочарование и несъгласие” с взетото от Управителния съвет на фондацията решение.

И допълват: “При тези обстоятелства считаме за нередно и некоректно Управителният съвет на фондацията да подмени решението на журито, без да е проведен разговор с членовете му. Ако фондацията приема наличието на посочени автори като изрично изискване за връчване на наградите, това следваше да фигурира официално като критерий и материали без автор изобщо не трябва да се допускат до класиране. Приемането на подобно решение в последния момент хвърля сянка върху конкурса – нещо, което никой от нас не желае. Оставаме с цялото си уважение към една светла идея и светлата личност зад нея”.

В журито влизат Надя Обретенова от БНТ, Марин Николов от “Нова телевизия”, Петя Владимирова от “Дневник”, Росен Цветков от bTV, Силвия Великова от БНР, Таня Петрова от в-к “Сега” и Татяна Василева - управител на „Мега Комюникейшън“ ЕООД. Те са гласували "за" "Биволъ". Останалите двама са кадри на в-к "Труд" - Анна Заркова и Иван Михалев.

Според “Биволъ” издателят и главен редактор на “Труд” Петьо Блъсков, както и един от основателите на в-к “24 часа” Валери Найденов, са повлияли на решението на Управителния съвет.

Номинираните материали са от поредицата „Булгартабак – контрабандната касичка на задкулисието“ и разработката „Догансарай – новата лятна резиденция на Ахмед Доган в Росенец“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама