Нов „зелен“ парков комплекс издигат в Сарафово (снимки)

15:41, 12 май 16 / Любопитно 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Сарафово беше даден старт на изграждането на нов парков жилищен комплекс, който според строителите му няма аналог в целия регион и ще промени изцяло виждането за съвременен живот в града. Той носи името „Резидънс парк“, като инвеститор на проекта е „Атлантис България Холдинг“ на братята Иван и Пламен Недялкови.

Концепцията на комплекса е вдъхновена от стандарта на живот в големите градове. Разрастването и масовото урбанизиране променят изцяло тяхната визия, а с това и нуждите на жителите им. В централните части и прилежащите им комплекси все по-трудно се намират паркоместа, зелени пространства, спокойни зони за отдих и детска игра. Шумът, напрежението и все по-замърсената околна среда са фактори, които изместват спокойните зони за пълноценно обитаване извън центъра. Именно заради това хората предпочитат да живеят в комплекси от затворен тип, които им предоставят нужните условия за отдих, уют и сигурност.

„В България тази тенденция вече е факт, като първо започна в София и Пловдив. През последните 10 години там започна процеса на изместване на жилищните пространства по периферията на града, в близост до планината. Хората предпочитат да закупуват жилища в тези по-спокойни райони, където могат да бъдат близо до природата и да си починат пълноценно от натовареното ежедневие“, казва арх. Асен Игнатов, главен проектант на „Резидънс парк“.

Като изключително бързо развиващо се пространство Бургас също започва да придобива белезите на големите градове, а с това и да разширява своите граници. Ярко се изразяват 3 посоки на развитие – „Меден рудник“, Ветрен и Сарафово. Първите две отдалечават жителите от морето, докато Сарафово се намира на самия морски бряг. Именно заради това холдингът избира да развива дейността си точно там, създавайки „район в района“ – Сарафово ЮГ.

„Резидънс парк“ се строи на площ от 9500 кв.м като 60 % от пространството са зелени площи, състоящи се от многогодишна и нова растителност. Те са обособени в 7 паркови зони – зони за отдих на цялото семейство с пейки и беседки, зона за пикник, детска площадка, зона за спорт и релакс, зона с шахматен релеф. Благодарение на тях на практика живущите в комплекса ще разполагат със свой собствен парк.

Жилище в новия комплекс ще се продава за 474 € за кв.м, като няма да има такса поддръжка, обещават строителите.

„Ще създадем домашен живот извън рамките на четирите стени. Този начин на обитаване е много по-здравословен, социален и естествен. Всеки един от апартаментите е проектиран така, че има изглед към парка, като почти всички жилища са ориентирани на юг към морето. Обърнали сме специално внимание на семействата с деца. Благодарение на контролирания достъп родителите ще могат да са спокойни за сигурността на малчуганите, а те самите ще могат да играят необезпокоявани с връстниците си“, сподели един от проектантите арх. Милица Петрова.

Паркът не е първия проект на холдинга, който носи „зелената“ идея. Компанията наложи изцяло нов модел на строителство, изграждайки не отделни сгради, а цялостен нов жилищен район – Сарафово ЮГ. Името му не е избрано случайно - плажът гледа на юг.

Един от мащабните проекти, който престои да бъде осъществен в бургаския квартал, е реконструкцията на ул. „Ангел  Димитров“ в участъка на север от ул. „Лазурна“. Освен цялостно асфалтиране, той включва 2 нови автобусни спирки и обръщало. Извършеното проектиране е на стойност над 30 000 лв., а проектът е вече дарен на Община Бургас, като се очаква тя да започне реализирането му до края на 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама