Расте броят на туристите посетили Стара Загора

15:45, 12 май 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„С 20% повече чуждестранни туристи са посетили Стара Загора през изминалата 2015 г., в сравнение с предходната. Градът е посрещнал над 100 хил. души посетители, което е ръст от 5% на туристическия поток. Общината е сред единадесетте, в които чрез билбордове са представени туристически забележителности“,  отчете днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, по време на официалното откриване на Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“.  

Стара Загора е първият град домакин на пътуващия фестивал. Освен срещата на култура, туризъм и кулинарни шедьоври, форумът има и благотворителна мисия – събират се средства за закупуване на оборудване за линейки на спешната помощ в града. Организаторите се надяват да съберат сумата от 40 хил. лева, като така Стара Загора да заяви категорично своето място на най-успешен град по време на обиколката на кулинарния фестивал.

 „17 чуждестранни посланици подкрепиха това начинание, което е продължение на миналогодишната онлайн кампания „Мислиш, че познаваш България?!“. С това събитие започваме на живо инициативата „България посреща вкусовете на света“, която анонсирахме през пролетта. Тя е наистина важна и благородна и показва какво реално прави туризмът – обогатява и показва ценности, култура, но и спомага за партньорството между държавите, общините, бизнесът и неправителствените организации“, каза още зам.-министърът на туризма.

Българските рецепти се срещнаха с традиционните храни, напитки и ръчно изработени сувенири от 17 държави (Азербайджан, Белгия, Италия, Египет, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Индонезия и Дания). В продължение на целия ден, от 11.00 ч до 22.00 часа, посетителите имат възможност да се насладят и опитат вкусовете им. Срещу сумата от 3 лв. те ще могат да закупят и специално изработени стикери, с които да покажат съпричастност към благородната кауза.

Официални гости на откриването бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, посланиците на Унгария, Белгия, Венецуела, както и маркетинг специалистът от Земеделския департамент на посолството на САЩ у нас – Александър Тодоров, представители на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, на различни държавни и местни институции, бизнес и неправителствени организации, както и десетки граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама