Смут в БСП заради референдума на Слави

16:05, 12 май 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави Трифонов“ и одобрен от парламента по-рано днес, предизвика сериозен смут в редиците на БСП. Един от социалистите - Валери Жаблянов - не се съобрази с решението на парламентарната група да не се гласува решението в пленарната зала и е натиснал червеното копче.

По-сериозният проблем обаче се оказа заявеното намерение на социалистите да дадат въпросите за допитването на Конституционния съд. Според левите юристи трите въпроса, които противоречат на основния закон са за задължителното гласуване, прекия избор на полицейски шефове и намаляването броя на народните представители.

След като в дебата днес те обобщиха референдума като „пълзящ антиконституционен преврат“, така и не отговориха на няколко пряко зададени въпроса дали поддържат намерението си да дадат допитването на конситуционните съдии.

„Не даваме назад, просто не можем да го обявим преди да минат разговорите с другите политически сили“, обясни промяната в позицията член на ръководството на групата.

За сезиране на КС са необходими 48 подписа, докато социалистите са едва 38.

За готовност да питат КС се обявиха и от ДПС, от „Атака“ също смятат, че част от въпросите касаят държавното управление, каквито не могат да бъдат поставяни на допитване. Официалната позиция е, че след обнародването на решението да се пусне допитването, социалистите ще инициират разговори с всички парламентарни групи, за да търсят подписи.

Според други обаче уклончивите отговори са заради това, че новото ръководство все още не е дало зелена светлина. Някои смятат, че ще се действа по-предпазливо, за да не се окаже че първата инициатива е съвместна с ДПС, което ще донесе сериозен минус за пред електората на левицата. Проблем в очите на избирателите ще и да се спира референдум, макар и популистки, заради позицията на партията и заради популярността на Слави Трифонов, отчитали още на „Позитано“ 20.

Червите прависти обясниха, че ако КС потвърди противоконституционност на някои от въпросите, на допитване ще бъдат подложени останалите, а тези просто ще отпаднат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама