Ердоган отказа да промени антитерористичния закон, визите за турски граждани не отпадат

16:34, 12 май 16 / Свят 25 200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Европа няма да осигури безвизови пътувания за турски граждани, ако Анкара не изпълни докрай своята част от споразумението“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след като турският президент Реджеп Ердоган отказа да промени антитерористичния закон на страната.

„Ние смятаме, че е важно тези условия да бъдат изпълнени, в противен случай сделката между ЕС и Турция няма да се осъществи“, каза председателя на Еврокомисията.

„Ако Ердоган иска да осъществи своята стратегия, то тогава той ще трябва да отговори на турския народ защо Европа е отказала свободно пътуване за турците. Това не е мой проблем, това ще бъде негов проблем“, каза още Юнкер, цитиран от АФП.

На пресконференция говорител на ЕК заяви, че не може да се посочи срок, в който е възможно визите за турските граждани да отпаднат.

Еврокомисията отново отбеляза, че за отпадането на визите всички условия трябва да бъдат изпълнени.

По време на дебат в Европарламента късно вечерта в сряда повечето парламентарни групи подкрепиха принципно отпадането на визите, но не и преди Турция да е изпълнила всички 72 изисквания.

Междувременно турският министър за ЕС Волкан Бозкър настоява, че страната е изпълнила всички условия за визова либерализация. „Изпълнението на 72-те точки трябва да се оценява от политическа гледна точка. И от тази гледна точка смятаме, че сме изпълнили всичките 72 условия”, каза Бозкър на пресконференция в Страсбург, излъчвана от турската държавна телевизия ТРТ. Той добави, че за Турция ще бъде неприемливо, ако споразумението за визова либерализация бъде отложено „несправедливо”, посочва Ройтерс.

Бозкър посочи, че следващите стъпки на Турция ще бъдат предприети в съответствие с инструкции на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Във връзка с искането на ЕС за промяна на закона за борбата срещу тероризма Бозкър заяви, че в момента това е „невъзможно”.

„Ние водим борба срещу тероризма. В Югоизточна Турция терористите продължават да извършват атентати. Поради тази причина сега не можем да внасяме промени в закона за борба срещу тероризма”, каза Бозкър.

В отговор Турският президент пък засили критиките си срещу ЕС . „Откога управлявате Турция”, попита Ердоган и обвини ЕС в „лицемерие”. Той също разкритикува Европа за позицията ѝ в борбата с тероризма, намеквайки, че някои членки на блока подпомагат въоръжени групировки. Турският президент използва речта си, за да изтъкне, че страната се нуждае от конституционни промени, които да дадат повече власт на президентската институция.

Припомняме, че Брюксел обеща падане на визите за турски граждани от юли като част от споразумението с Анкара за ограничаване на притока на мигранти към Стария континент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама