Три експертизи ще доизясняват дело, дали нови мощности на фирма ще са безопасни или не

16:37, 12 май 16 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три експертизи бяха назначени от състав на Административния съд в Русе, който разглежда дело, заведено по жалби на екосдружение „Дунавски регион“, с предишно име „Екологично бъдеще за децата и жителите на град Мартен“, и на „Полисан“ АД срещу различни части от заповед на директора на Регионалната инспекция по околна среда и водите - Русе.

По-рано вече беше изготвена комплексна експертиза от три вещи лица, но днес се оказа, че страните искат доизясняване на фактите. Бяха направени няколко предложения за нови експертизи, от които съдът уважи три. Две от тях са технически, а едната екологична.

Първата техническа беше поискана от процесуалния представител на РИОСВ-Русе. Юрисконсулт Свилен Таков пожела доц. д-р Стилиян Чаушев да изясни, каква ще е зоната на въздействие на евентуална ударна вълна при пожар и експлозия на пропана и водорода, които биха се използвали при хидрокрекинга за производство на бензин, в случай, че „Полисан“ АД започне такова производство, каквито са намеренията на фирмата. Те бяха стопирани от заповедта на местната екоинспекция и това стана причина дружеството да подаде жалбата, с която беше образувано делото.

При изготвянето на комплексната експериза доц. д-р Стилиян Чаушев работи върху евентуалния домино ефект при инцидент и изпускане на отровни вещества на някоя от площадките на фирмите, разположени върху терена на бившия Комбинат за тежко машиностроене край Русе.

Втората техническа експертиза касае работата на пречиствателната станция на КТМ, дали тя има капацитет да пречисти водите, изпускани от бъдещото производство на „Полисан“ АД, ще имат ли отражение върху водите на Дунав и на подпочвените води и съществува ли риск от директно попадане на отпадни води в реката и в подпочвените водни пластове от производството на фирмата.

При екологичната експертиза вещото лице трябва да проследи за възможността от кумулативен ефект върху околната среда и човешкото здраве от емисиите, които евентуално ще се изпускат.

Делото беше отложено за 30 юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама