Депутатите единодушно приеха забраната на бурките в комисия, МВР брани футболните фенове

17:05, 12 май 16 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители приеха единодушно новия закон, забраняващ носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Това се случи при разглеждането му на първо четене в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.  

 

Новите правила са внесени от Патриотичния фронт и предвиждат забраната да важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. 

 

Ограниченията няма да се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

 

В свое становище МВР посочва, че подкрепя по принцип текстовете и предлага изключения да правят футболните фенове и хората, които обличат специални костюми за някой празник. Вътрешното министерство настоява законът да не важи за малолетни и непълнолетни лица. 

 

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт защити идеята на съпартийците си с мотива, че подобно законодателство вече е било въведено в редица европейски страни като Италия, Испания, Франция, Холандия, Белгия и Швейцария. "Ние не откриваме топлата вода, а продължаваме европейската практика", убеден е патриотът. 

 

Цвета Караянчева от ГЕРБ каза, че се надяват да се прецезират текстовете, както от МВР препоръчват. 

"Подкрепяйки този законопроект, не се обявяваме срещу вероизповеданията в България, но не може да не се съобразим със случващото се в геополитически план. Тези облекла, които носят някои мюсюлмани, не са традиционни за българските мюсюлмани", направи уточнението Караянчева. 

 

Според нея притеснително в тези облекла е, че никой не знае зад него дали стои мъж или жена.

Дора Янкова от БСП аргументира подкрепата си към закона, като отчете светския характер на България и европейските практики, които са превенция от радикален ислям.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама