Прехвърлят казанджиите на отчет в общините, кметовете не ги искат

17:30, 12 май 16 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъдат прехвърлени правомощията по целия режим на регистрация, деклариране и заплащане на акциз от производителите на спиртни напитки към общините. Тези поправки бяха прие на първо четене в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове са внесени от ГЕРБ и бяха подкрепени с 8 гласа "за", един "против" и 5 "въздържал се".

 

Към момента казанджиите се отчитат пред Агенция "Митници", а според разчетите на ГЕРБ към 31 декември 2015 г. на територията на България са регистрирани 1576 броя казани. 

 

Според Александър Ненков от ГЕРБ приходите в хазната от тази дейност са около 700 000 лв., което по думите му било крайно незадоволително. Вносителите са на мнение, че ако контролът върху казаните бъде прехвърлен към общините, ще се увеличат постъпленията в бюджета. Идеята на ГЕРБ е средствата да остават в кметствата, с което ще ги мотивират да работят по-високото качество на произведения алкохол. 

 

В становище на Асоциацията на общините в България, прочетено от председателя на комисията Найден Зеленогорски, се казва, че приходите от тази дейност са минимални и са недостатъчни да покрият административната работа, с която трябва да се натоварят кметствата. 

 

От всички подадени акцизни данъчни декларация за м.г. става ясно, че едва 9,5% са за произведен алкохол в размер над 100 л месечно. С този мотив управляващите не считат за необходимо да върнат стария режим, който позволяваше производството да бъде до 1000 л алкохол. 

 

Поправките в закона предвиждат още да бъде създаден публичен регистър на производителите и вносителите на спиртни напитки. Достъп до него ще имат всички граждани, като ще бъде създадена специална секция на електронната страница на всяка община. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама