Бизнесът иска държавни стипендии за дефицитните специалности

17:40, 12 май 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесът настоява за стипендии за инженери, техници, технолози, педагози и още други дефицитни специалности. Това поиска председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев от Министерството на образованието, става ясно от съобщение от пресцентъра на образователното ведомство. Работодателските организации са разговаряли днес с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева за професионалното образование.

Министърът и работодателите се разбраха заедно да започнат подготовка на голяма концепция за бъдещето на професионалното образование. Това ще се случи, след като следващата сряда проектът за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование влезе за обсъждане в Министерския съвет и влезе в сила на Закона за предучилищното и училищното образование.

Бизнесът настоява за преструктуриране на програмите в средното образование по общини още от следващата учебна година. Васил Велев посочи, че в някои райони на страната подготовката на кадри не съответства на нуждите на местните предприемачи. Индустрията трябва да получава подготвени кадри, допълни той.

Министър Кунева потвърди, че има проблеми, по изнесени от нея данни 65% от работодателите заявяват, че имат сериозен проблем с намирането на кадри със средно професионално образование. Задълбочава се и недостигът за около 170 професии и длъжности със средна квалификация – оператори на машини, техници, технолози, механици, монтьори, стругари и др.

Финансирането на мерките и политиките в образованието трябва да бъдат в подкрепа на подготовката на кадри за бизнеса, а не на статуквото, заяви Жечко Димитров, програмен директор на Българската стопанска камара (БСК). Според него средства трябва да бъдат отделяни от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и от бюджета.

Георги Стоев от Industry Watch подчерта, че дори без ръст на инвестициите в сегашната тракийска икономическа зона, всяка година трябват между 5000 и 7000 нови служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама