Ненчев ще моли Борисов и Горанов за по-високи заплати на войската

17:46, 12 май 16 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще иска срещи с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за вдигане на заплатите в армията. Ненчев съобщи, че армията трудно намира желаещи да станат войници при положение, че редниците започват с начална заплата от 609 лева.

Засега обаче няма разчети с колко може да се вдигнат заплатите на редниците в рамките на сегашния бюджет. Според министъра заплата на редника трябвало да е 2 500 лв. „Действително с най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече", каза Ненчев, след като бе изслушан от парламентарната военна комисия.

Тази година ще се търсят 500 войници, като вакантните длъжности в армията са над 3000, половината от които офицерски. За професионални войници обаче няма достатъчно желаещи, а и тези които кандидатстват нямат образование и трудно покриват тестовете за интелигентност.

Въпросът с мотивацията на военните ще бъде обсъден и на специално заседание на Съвета по отбрана към Министерството на отбраната, а след това и специално заседание на парламентарната военна комисия. "След което съм поел ангажимент да направя приоритетно срещи с министър-председателя с финансовия министър, разбира се – на първо място и с президента, от който винаги сме получавали подкрепа", каза Ненчев. Според него обществото трябва да прояви разбиране за вдигане на заплатите на военните, а депутатите да окажат силна подкрепа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама