Росен Плевнелиев връчи почетен знак на Президента на България на читалище “Добри Войников” в Шумен

18:19, 12 май 16 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод 160-годишнината от основаването и във връзка със значимия принос към българската просвета и духовна дейност Росен Плевнелиев връчи почетния знак на президента на Република България на първото българско читалище “Добри Войников 1856” в Шумен.

“От тази свещена сцена за мен е чест да връча това отличие”, заяви държавният глава при даването на високото отличие на председателя на читалището Николай Николов.

От Шумен днес президентът Росен Плевнелиев даде началото на честванията по случай 160 години от началото на читалищното дело в България.

Пред сградата на най-старото българско читалище президентът бе посрещнат от много граждани и официални лица.

Росен Плевнелиев, заедно с председателя на Съюза на българските читалища Николай Дойнов, запалиха огъня на Просвещението. Преди това под звуците на химна бе издигнато националното знаме на България.

“За мен е чест да съм с вас. Аз съм тук, за да се поклоня, за да благодаря на шуменци, защото вие бяхте от първите в тази родоблюбива идея – да се положат темелите на читалищната институция. Това е институция уникална за България и уникална за целия свят. Стотиците будители осяха родината с читалища много преди тя да има своята държава, армия и дори самостоятелна църква. Будителите знаеха, че подобни институции на духа се поддържат, както написа Раковски “само с общо жертвуване”, обърна се към препълнената зала на читалището Росен Плевнелиев.

“Читалищата не останаха  само политически клубове или библиотека. Те се превърнаха в училище за гражданско образование. Това наследство на великите българи на нашите будители трябва да развием, трябва да надградим 160 години по-късно. Аз съм горд да бъда част от вас. Знам добре, че читалищата днес не само въплъщават славното минало на нашия народ, но и трасират бъдещето”, заяви в словото си президентът.

“За мен е чест да ви поздравя, да бъда и да остана един от вас. Благодаря ви”, завърши Росен Плевнелиев.

“От много отдавна български държавен глава не е влизал в народно читалище. Повярвайте ми, президент като Росен Плевнелиев, който е наш приятел и съмишленик ние не сме имали скоро”, заяви от сцената на читалището Николай Дойнов.

“Ние в лицето на президента Росен Плевнелиев намерихме съмишленик, съидеи, приятелство. Поднасям своята благодарност към президента от името на 3500 читалища. Поднасям поздравления към читалището, което е юбиляр днес”, допълни Дойнов.

Дойнов припомни, че в читалище “Добри Войников” са създадени образци на българското творчество, на българската духовност. А в момента единственото издателство, което читалищата имат е именно издателството на читалище “Добри Войников”.

За добрата съвместна работа между местна власт и читалищата в Шумен Николай Дойнов връчи на кмета на града Любомир Христов почетен знак от името на върховния читалищен съвет на Съюза на българските читалища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама