Славчо Атанасов: С пълно единодушие в парламентарната комисия подкрепихме забраната на бурките

18:21, 12 май 16 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Демонстрацията с подобно облекло е класически прозелетизъм - груба намеса в чуждо духовно пространство", заяви по време на дебатите в Комисията по регионално развитие пловдивският народен представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Както Topnovini.bg писа, комисията прие с пълно единодушие проекта на закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, представен от депутатите Славчо Атанасов и Искрен Веселинов. Подкрепа за проектозакона изразиха и представителите на ГЕРБ в комисията - Цвета Караянчева, и на БСП - Дора Янкова. ДПС и Атака отсъстваха от дебата. МВР също е предоставило становище, с което приветства законодателната инициатива, с мотива, че тя касае националната сигурност и мерките за безопасност. 

Предмет на предложения проект на закон е забраната за носене на дрехи и аксесоар, закриващи лицето на обществени места, в институции и в официални сгради, в които се осъществяват светски взаимоотношения. Изключения се правят, когато това касае професионална необходимост, при културни прояви и по здравословни причини, уточни Славчо Атанасов.

На първо място носенето на такова облекло пречи за идентификацията на лицето, което го носи. Това съществено завишава риска за пробиви в обществената сигурност, включително чрез терористични актове, в които се използват жени камикадзета.

На второ място това е неприемлив начин за пропаганда на радикални ислямистки идеи, които нямат нищо общо с традициите на ислямската общност в България. "Същото ще е, ако в Мека и Медина се демонстрират християнските символи", добави в коментара си Славчо Атанасов.

Това е и демонстриран израз на неуважение към ценностите, на които се базира българското общество, сред които е и светският му характер, и толерантността към религиозните възгледи на "другия".

Не на последно място носенето на бурка е израз на подчиненото положение на жената в доктрината на радикалния ислям, а българските закони категорично забраняват неравното третиране по полов признак.

Шест европейски страни - Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, вече забраниха носенето на бурки и други подобни символи на агресивния войнстващ ислямски радикализъм на обществени места, посочиха отново от името на вносителите Славчо Атанасов и Искрен Веселинов.

Славчо Атанасов добави, че законът урежда и санкциите за нарушители - за първо нарушение - глоба от 200 лева, а за второ и всяко следващо - от 1500 лева и преустановяване предоставянето на социални помощи за съответния нарушител.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се създава и нов чл. 162а в НК, който криминализира действията на лица, които чрез насилие, принуда, склоняване или злоупотреба с власт налагат носенето на бурка и други подобни облекла.

Припомняме, че предложение на ВМРО за забрана на бурките ще бъде подложено на гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет в Пловдив на 17 май. Съветниците в Пазарджик пък вече взеха такова решение, което влезе в сила от днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама