Два екипа победиха в конкурса за копие на знамето на Червеноводската чета

18:48, 12 май 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на клуб „Палитра“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“ и екип от СОУ „Васил Левски“ са се справили най-добре с изработката на копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Това стана ясно в края на конкурса, обявен от Спортното туристическо и природозащитно дружество "Академик". На церемония в храма "Св. Архангел Михаил" в село Червена вода бяха осветени седемте флага, които ученически и студентски екипи ушиха за няколко седмици.

Днес ректорът на Русенския университет, проф. Велизара Пенчева, и председателят на Общото събрание, чл.-кор. проф. Христо Белоев дадоха старт на велопохода "По пътя на знамето на Ботевата чета", който ще премине през петте румънски пристанища (Гюргево – Зимнич – Турну Мъгуреле – Корабия – Бекет), от които на 16 и 17 май 1876 г. Ботевите четници са се качили на кораба "Радецки".

Участниците в похода ще носят двете знамена-победители в конкурса. След като тръгнаха от сградата на Ректората на РУ, колоездачите се отправиха към паметника на Баба Тонка в Русе, където поднесоха цветя.

На 27 май представителна група от Русе ще се включи в седемдесетия национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" и ще носи знамената-победители, а след края на похода те ще бъдат предоставени на Регионалния исторически музей.

Конкурсът ушиване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета се провежда с подкрепата на общинската фондация „Русе – град на свободния дух” и BH – социален проект на Еконт, под егидата на чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, председател на Общински съвет-Русе и на Общото събрание на Русенския университет.

Велопоходът е организиран от СТПД „Академик” с подкрепата на ВУЗ-а, чрез Студентския съвет и Университетския спортен клуб. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама