13 000 листовки срещу ало-измамите заливат Бургаско

19:01, 12 май 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на Бургаска област се разпространяват 13 000 листовки с най-честите случаи на телефонни измами, съобщиха от ОДМВР–Бургас. Все пак от полицията разчитат и на гражданите да проведат разговори както с възрастните си роднини, така и с подрастващите, за да ги предпазят от бъдещи телефони измами.

В кампанията се включват както районни инспектори от полицейските управления, така и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. Провеждат се традиционните срещи по пенсионерски клубове и сдружения, на които се обясняват за кой ли път класическите схеми на телефонни измами.

Най-често става дума за тежка катастрофа, предизвикана от близък роднина. Той е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари.

Друг вариант е болен от свински или птичи грип близък, който е настанен в болница и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина.

Измамата с настъпила трудова злополука - гръмнал бойлер, газова бутилка, бомба, при което е пострадал близък роднина, също продължава да върви. За да се извози в болница с хеликоптер и за лечение също се искат пари. Колкото се може – повече. А да се хвърлят опаковани пачки от терасата – напоследък това е хит в ало-измамите.

Полицаите наблягат и на добилия популярност напоследък механизъм – „съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставяне на пари и ценни вещи,  които впоследствие да бъдат върнати с прокурорско постановление”.

Ченгетата отново предупреждават и банковите служителите да са с повишено внимание към възрастни хора, които внезапно изтеглят всичките си спестявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама