Депутатите ще правят банковите такси „социално поносими“

19:51, 12 май 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Банковите такси по основните платежни услуги ще станат "социално поносими". Това решиха депутатите от бюджетната комисия, предаде БНР. Те приеха промени в Закона за платежните институции, които изискват таксите по разплащателни сметки да са най-ниски за банките и да са съобразени с доходите на хората.

Това обаче не засяга таксите за откриване и поддържане на депозит или кредит. Също така ще бъде създаден и регистър на банковите такси, който ще се поддържа от БНБ.

„Очаква се законовите текстове да влязат в сила през есента, което означава, че тогава банковите такси за основните платежни услуги трябва да станат по-приемливи“, обясни заместник-финансовият министър Кирил Ананиев. Според него заради скъпите такси много хора не могат да си позволят банкова сметка, а след промените ще могат да ползват евтини услуги.

„Като например да получават своята заплата, пенсия, социални плащания или да плащат сметките си за комунални услуги и други подобни“, каза още той.

Михаил Димов, който отговаря за платежния надзор в БНБ, обясни какво означава определението "поносими такси".

„Тези платежни сметки за основни операции да бъдат най-евтините за дадена банка. Но  вече, колко са евтини, съответно всеки да прецени като потребител и да избере съответната банка“, казва Димов.

В проектозакона се прави изключение и то е свързано с т.нар. тристранни картови схеми - т.е. карти, издадени специално за една банка. За тях новите правила ще важат от 2018 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама