Третият Маратон на приятелството в Плевен събира бегачи от 15 държави

06:43, 13 май 16 / Спорт 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бегачи от 15 държави ще участват в третия Маратон на приятелството, който ще се проведе на 22 май в Плевен, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация. Събитието ще започне в 9:00 и ще приключи в 15 часа.

Маратонът ще е домакин за втора поредна година на Националното първенство по полумаратон, което ще събере най - добрите бегачи на дълги разстояния на България. Трасето, сертифицирано от Българската федерация по лека атлетика, е разнообразно и уникално. Полумаратонът е една обиколка, а маратонът две обиколки - голяма и малка. Минава се през центъра на града, покрай исторически забележителности и се бяга в красивия парк Кайлъка.

Организаторите обясниха, че маратонът е с 3 звезди за качество като шосейно състезание, а категоризацията е на Европейската федерация по лека атлетика. Маратонът е част от румънската верига от исторически маратони, поради което до момента заявки за участие са подали над 30 маратонци от Румъния.

Състезанието ще бъде проведено в следните дистанции: класически маратон (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета от 2 души по 10.1 км и 3 км масов крос. За първа година ще се проведе и състезание за деца. Ще бъдат раздадени много награди. 

Основната идея на организаторите е да се популяризира активния начин на живот, като се привлекат професионалисти и аматьори от целия свят.

Маратонът има и дарителска кауза, която тази година е построяване на открита фитнес площадка в Плевен, каквато реално няма. Фитнес площадките са чудесна и общодостъпна алтернатива за активен масов спорт, осигуряваща възможност на всички да се движат. Площадката ще бъде изградена на тревната площ до баскетболно игрище зад бившето кино Освобождение.

Всички желаещи могат да дарят средства по сметка на община Плевен:

IBAN: BG85 BGUS 9160 8404 1139 00

BIC: BGUSBGSF

Код вид плащане: 44 51 00

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама